Icahn satsade 1 miljard dollar på aktier när Trump vann

Många skriverier om Trumps vinst på senaste tiden och det är svårt att veta vad som kommer att ske framöver. Jag tänkte först namnge detta inlägg till ”You know nothing” igen, eftersom det är lite vad som skedde med valet. Många jag pratat med valde att gå likvida inför valet eller sälja av, då de misstänkte att börsen skulle gå ner, men nu efter valet ser vi nya toppnivåer för OMXS30 för i år. Så det var verkligen en repris av Brexit, ingen trodde det skulle hända, stor reaktion direkt efteråt, sedan ordentlig rekyl uppåt. Men detta skedde inom loppet av några dagar denna gång.

Det som är riktigt intressant att observera i och med valet är hur två av de mest kända investerarna, Buffett och Icahn, satte sig på motsatta sida i detta val. Buffett stödde Clinton och Icahn stödde Trump. Extra intressant är det som skedde efter valet, se denna video där Icahn intervjuades igår. Som respons på valet gick S&P 500 futures ner med – 5 % som hastigast, vilket Icahn såg som en enorm överreaktion och valde att från att varit kort S&P 500 gå lång med 1 miljard dollar (där kan man tala om swing-trade). Han säger i intervjun att han fortfarande är skeptiskt till de problem som finns bland amerikanska företag, men menar på att med Trump som president kommer det att få folk att investera och spendera pengarna igen. Väldigt intressant skifte och vi får se om han har rätt.

Det har faktiskt varit något som förundrat mig under valet, att just Carl Icahn stödjer Trump. Han är en av världens smartaste investerare och måste därmed se något som många andra inte ser. Men han är också en person som tenderar att inte vara så hänsynsfull på det sätt Buffett är. Kan verkligen rekommendera detta podcastavsnitt av The Investors Podcast där man får förstå lite mer vilken person Carl Icahn är. T.ex. är han hänsynslös i förhandlingar. En gång när han förhandlade med arbetare på en fabrik som han köpt ställde sig framför dem, helt tyst i flera minuter, för att sen ta fram ett ägg ur fickan och sa att ägget är vad som kommer hända med dem om de ställer sig emot honom, och sen krossade det. Inte den nya ägaren man vill ha till som arbetsgivare.

Trots att han är ganska hänsynslös så är han ändå smart och en av världens bästa investerare. Min egen investeringsstil ligger i linje med hans och ofta finner jag honom i ägarlistorna när man kollat efter intressanta bolag. Han köper verkligen hatade bolag och är contrarian. Boken ”Deep value” av Tobias Carlisle handlar mycket om Carl Icahn och att han agerar ganska likt EV/EBIT strategin.

Vi får se om Icahn får rätt och Trump som president kommer vara bra för börsen. Det är mycket intressant att se det ur ett annat perspektiv än det som vanligtvis återges i börsmedia. Sen får man bara hoppas att Trump inte startar några krig eller konflikter med hans oberäkneliga humör, men man får hoppas att han är smartare än han verkar när en smart person som Icahn stödjer honom.

Också Stanley Druckenmiller är positiv, se intervju. Stanley är också en av världens bästa investerare och var tidigare riktigt negativt inställd till börsen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.