Ett stabilt simpelt sparande

De flesta man träffar är bara ute efter ett stabilt simpelt sparande och för många är det fullt tillräckligt. Man förstår varför Rikatillsammans är en av de största bloggarna när det kommer till privatekonomi, där redovisas endast enkla lösningar på ett stabilt simpelt sparande. Här på denna blogg har jag också skrivit om det en hel del och tänkte här summera lite om hur man kan tänka när man vill ha ett stabilt simpelt sparande.

För det första? Vad är ett stabilt simpelt sparande? Ett stabilt simpelt sparande uppfyller följande kriterier:

  • Det är passivt.
  • Det kräver inte mycket underhåll.
  • Det ska göra att man sover gott om nätterna.
  • Det ger en bra och stadig avkastning.
Det underbara är att hemligheten för detta har funnits där ute länge och används av de flesta professionella förvaltare. Det finns till och med böcker som visar på att bara man kombinerar ett antal olika tillgångar har man över tid fått likvärdig avkastning till en likvärdig risk.
Receptet är helt enkelt följande; ta en näve aktier, ta en näve räntepapper och ta en näve reella tillgångar. Den sista kan man skippa om man vill det, men har funkat bra att lägga till ibland. Om man vill göra det ännu enklare för sig så finns det till och med fonder och ETF:er som gör detta åt en.

Här är några alternativ. Dels finns de populära blandfonderna:
AMF Balansfond, avkastning 7,6 % per år sen start (1998) (-25 %)
Swedbank Robur Access, avkastning 8,7 % per år sen start (1994) (-25 %)

De har båda gett en stabil avkastning (AMF Balansfond något högre än Swebanks fond efter 1998) med en ganska begränsad risk. Swedbanks fond har gjort det enkelt för sig och säger att de ska efterlikna 50 % i index och 50 % i obligationer vilket också funkat bra historiskt. För den som vill diversifiera sig internationellt finns fonden GAA, som investerar i världens alla tillgångar. På så sätt blir man inte beroende av Sverige på samma sätt, men har då alla tillgångar i utländsk valuta.

Ett annat alternativ är att göra det själv. För att illustrera det hela satte jag upp en portfölj på Shareville utifrån konceptet gyllene fjärils-portfölj. Den har gett 8,5 % avkastning per år senaste 20 åren och varit lite mer stabil än fonderna ovan. Den är lik den permanenta portföljen/Rikatillsammans-portföljen, bara med mer aktier. Innehavet är 20 % svenska aktier, 20 % internationella aktier, 20 % guld, 20 % korta räntor och 20 % obligationer. Under senaste halvåret är den upp med 6,51 %. Stora skillnaden med index är att när index gick ner med -10 %, gick portföljen ner med -2 %, så den är extremt mycket stabilare än att investera i enbart aktier.

Oavsett vad man väljer finns det många sätt att sätta ihop ett stabilt simpelt sparande. Till alla de som är 100 % all-in i aktier vill jag också poängtera att de senaste 40 åren har det gett samma avkastning att investera i all världens tillgångar, t.ex. GAA, som att investera allt i en global aktiefond eller S&P 500. Men detta till mycket lägre risk, då nedgångarna endast varit – 25 % istället för över – 50 % för aktieindex. Så det går att få samma avkastning som aktier med lägre risk om man diversifierar sig på ett bra sätt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *