Magic Formula – Inköp och portföljuppdatering

Nu är det dags för två av mina kvantitativa portföljer att balanseras om och först ut är Magic Formula-portföljen. Denna baserar sig enkelt på den princip som Joel Greenblatt förespråkar i sin bok ”En liten bok som slår marknaden” och köper aktier utifrån deras billighet mätt i EV/EBIT och deras kvalitet mätt genom avkastning på kapital, ROIC. Nu är det ett år sen jag uppdaterade denna portfölj och den har existerat i 1 år och 3 månader. Hittills är utvecklingen följande:

Magic formula-portföljen är den portfölj som gått bäst hittills av alla portföljer och mycket på grund av att den lyckas pricka in raketer så som Lucara Diamond och Mycronic sedan start, men också på grund av den småbolagshausse som varit senaste åren. Senaste året har portföljen gått upp med 27 % vs 3,9 % för SIX Return Index och 14,5 % OMX Stockholm Mid Cap GI. För att se avkastning för de individuella aktierna exklusive utdelningar, se detta dokument.

Nu är det dags att köpa in nya aktier i portföljen och det skulle vara kul att kolla på de lite närmare. Själv har jag insett att det är mycket lättare att följa en strategi genom att veta vad för bolag som är i portföljen, speciellt då jag blir ganska exalterad över att de är så billiga. Kommer skriva en liten sammanfattning om de olika bolagen nedan och lite om svårigheter och fördelar framöver, vilket kan vara intressant att gå tillbaka till om 1 år då bolagen ska säljas.

Lucara Diamond
Lucara Diamond kommer vara kvar i portföljen som den varit sedan start. Bolaget är fortsatt billigt och har överraskat positivt senaste året. De har en gruva som kommer vara verksam på lång sikt och den har visat på att den kan leverera bra intäkter framöver. Farhågor inför kommande året är att de inte lyckas lika bra som det senaste året, vilket gör att vinsterna kan falla. Men bolaget är lågt värderat mot dess vinster och de har gjort många bra investeringar som kan fortsätta leverera bra resultat.

Fingerprint Cards
Förra årets raket, Fingerprint Cards, har lyckats att ta sig in på toppen i Magic formula, då de både är relativt billiga och har en enorm avkastning på kapital. Här är frågan om de lyckas behålla sina vinster och marknadsandelar? Finns många analyser i ämnet och verkligen två läger om deras affärsidé kommer att hålla. Analytiker spår att de kommer ha vinster på samma nivå och då värderas till ca P/E 10. Oavsett framtid så är det ett bra och billigt bolag i dagsläget vilket gör att de platsar i portföljen.

SAS
SAS har gått från förlust till vinst vilket gör att de nu är i topp på screenern. De är riktigt billiga till förhållande mot vinst, vilket gör att de kommer högt. Många observatörer är skeptiska till att de fortsatt kommer leverera bra vinster och om de kan stabilisera vinst och kassaflöde samt deras marginaler, vilket de har en lång historik att inte ha kunnat göra. Dessutom är de tungt skuldsatta vilket gör att det kan bli svårt att hålla uppe vinsterna. Analytiker spår framtida vinster på samma nivå, vilket gör att deras värdering är ungefär P/E 5. Vi får se om de får rätt.

Swedish Match
Swedish Match hamnar på listan då de leverarat en extra hög vinst i år, har inte grävt djupare i vad den kommer ifrån men många gånger kan det vara engångsförsäljningar etc. Swedish Match är alltid ett bolag man undrar kommer klara sin belåning, då de i stort sett inte har något eget kapital. Det har funkat hittills, kommer det fungera framöver? Analytikers prognoser på vinst för nästa året är i lite dyrare taget med P/E 18 vid dagens kurs.

Serneke
Nya byggbolaget Serneke är på listan då de levererade en extra hög vinst i år då de uppvärderade fastigheter. Justerar man för det är de prissatta i nivå som andra byggbolag, vilka många hamnar på toppen av Magic formula-listan på grund av den bra byggkonjunktur som finns i Sverige. Här är frågan för alla byggbolag om det kommer vara en fortsatt bra byggkonjunktur? Om det fortsätter kan det mycket väl ge bra avkastning.

Besqab
Besqab utvecklar bostäder i Stockholm och Uppsala och sällar sig i mixen av bolag som gör bra med vinster i den byggkonjunktur som finns.

JM
JM är lika så ett bolag som bygger bostäder, främst i Stockholm. Är kvar i portföljen från tidigare och har varken rört sig upp eller ner. Vi får se om börsen har en ljusare syn på bolaget i år.

Axfood
Axfood hamnar som ett av toppbolagen på grund av stadiga vinster och bra marginaler. Här kan man fråga sig om en nedvärdering är i sikte då många är intresserade av denna som en ränteliknande aktie. Däremot kan det våras igen för denna typ av aktie och de värderas upp.

NCC B
NCC är numera ett mer renodlat byggbolag utan bostadsutveckling efter sin senaste avknoppning. Byggkonjunkturen kan fortsatt gå bra även om inte efterfrågan på bostäder är hög, men man får se vad som händer med detta bolag.

Oriflame
Oriflame har riktigt vänt under det senaste året. Bolaget har visat på underliggande stabilt växande verksamhet i tillväxtländer och en bra avkastning på kapital. Vi får se hur utvecklingen sker framöver, men analytikerna tror på växande vinster kommande år.

Det allmänna intrycket från bolagen är att det är en låg värdering av dem generellt sätt och bolag i bra trend. Dessutom på grund av ROC-komponenten är det många kvalitativa bolag, bl.a., Lucara, Fingerprint, Axfood, Oriflame. Mycket byggbolag på grund av stora vinster och fortsatt bra byggkonjunktur, men det finns risk för nedgångar om byggmarknaden vänder. Så länge är det bara att rida på vågen, men jag har svårt att skaka av mig en känsla av att vi är i ett läge likt år 2007. Hade portföljen ovan varit min enda portfölj hade jag haft mer bolag för att sprida risken, eftersom den är så koncentrerad i byggbolag, men nu har jag sex andra portföljer så jag ser det inte som ett stort problem av att 4 av 10 bolag är byggbolag.

Nu får vi se hur portföljen utvecklar sig framöver. Det är en ganska intressant samling bolag i portföljen och ska bli kul att se utvecklingen av denna portfölj. Däremot tror jag inte att potentialen är lika hög som det senaste året, men man ska aldrig säga aldrig och förra året trodde jag snarare på en nedgång på -30 % istället för en så stor uppgång. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *