Value composite – Inköp och portföljuppdatering

Value composite eller sammansatt värde är den andra portfölj som uppdateras detta månadsskifte. Den baserar sig på principen att köpa de billigaste aktierna utifrån kriterierna att en aktie ska vara billig utifrån en mängd olika värdemått, P/E, P/S, P/B, EV/FCF och EV/EBITDA. Utvecklingen har varit bra sen start och visas nedan:

Senaste året har den utvecklat sig i takt med Magic formula-portföljen och gått upp med 27 % i likhet med den andra portföljen, vilket slagit index med råge (SIXRX upp 3,9 % under samma period). Utvecklingen för de individuella bolagen visas här och innehavsperioden gick lite över 1 år då jag beslutade i efterhand att fördela om denna portfölj varje november.

Ett misstag som gjordes i inköpen till denna portfölj var att ta med investmentbolag. Detta insåg jag under året som passerade inte riktigt var lämpligt att göra, eftersom redovisningen av investmentbolag sker annorlunda här i Sverige vilket gör att det är missvisande. Tur nog så gav de två inköpta investmentbolagen en nettovinst i portföljen, då de gemensamt gick upp mer än resten av portföljen, men framöver kommer de att tas bort. Vinnarna i portföljen var främst råvarurelaterade bolag (Boliden, Gränges och Tethys Oil) samt KappAhl, medan förlorarna var Transcom och Millicom.

Nedan är alla bolag som köps in denna gång i portföljen. Liksom med Magic formula-portföljen tänkte jag gå igenom om bolagen och ge lite kommentarer om dessa. Notera att jag inte göra några beslut utifrån dessa bedömningar, utan det är mest för att vara införstådd i vad som finns i portföljen. Jag bifogar också länkar till Placeras analyser för att delge lite mer insikt i bolaget, då jag tycker de ger en ganska bra bild av bolaget i dagsläget. Själv tycker jag att det finns potential i de flesta bolagen på kvantitativ basis, vilket är anledningen till att jag köper dem. Kompletterar också med F-score för att indikera vilken underliggande verksamhetstrend alla bolag har.

SAS, F-score 7
SAS har gått från förlust till vinst vilket gör att de nu är i topp på screenern. De är riktigt billiga till förhållande mot vinst, vilket gör att de kommer högt. Många observatörer är skeptiska till att de fortsatt kommer leverera bra vinster och om de kan stabilisera vinst och kassaflöde samt deras marginaler, vilket de har en lång historik att inte ha kunnat göra. Dessutom är de tungt skuldsatta vilket gör att det kan bli svårt att hålla uppe vinsterna. Analytiker spår framtida vinster på samma nivå, vilket gör att deras värdering är ungefär P/E 5. Vi får se om de får rätt. Läs mer i Placeras analys.

Scandic Hotels, F-score 6
Scandic Hotels är Nordens största hotellgrupp som noterades för ungefär ett år sen på Stockholmsbörsen. De växer stadigt och värderas ganska lågt till en värdering på runt P/E 12-13. Trenden på vinster och konjunktur är bra och det är saker som talar för att de kan värderas upp framöver, dessutom har de en helt okej direktavkastning på runt 4 %. Läs mer i Placeras analys.

Stora Enso, F-score 5
Stora Enso håller på med pappersmassa och har leverarat bra vinster på sista tiden men haft en historisk av förluster. Bolaget är i en förändring där man går från att producera papper till mer att producera förpackningar. Läs mer i Placeras analys.

Bulten, F-score 8
Bulten är ett industribolag som fokuserar på att just producera bultar och dylikt till fordonsindustirn. Det är ett helt okej bolag med underliggande bra trend i verksamheten. De har stor Rysslandsexponering och kan gynnas av en vändning i konjunkturen där. Läs mer i Placeras analys.

ICA Gruppen, F-score 6
ICA Gruppen är mycket mer än bara mat, men mat är fortfarande största delen av verksamheten. De har stabila vinster och bra utdelning, vilket talar för att de är attraktiva att äga. Vi får se om börsen anser att de är värda att värderas till runt P/E 16 framöver med.

Gunnebo, F-score 7
Säkerhetsbolaget Gunnebo är ett stabilt bolag i en positiv trend som förväntas öka vinsten framöver på grund av omstruktureringar. De har växer sakta men stora potentialen ses i deras omstruktureringsprogram. Om det lyckas eller inte får vi se kommande året och till en värdering på runt P/E 12-13 är det attraktivt prissatt. Läs mer i Placeras analys.

New Wave, F-score 7
New Wave tillverkar kläder och en mängd olika konsumentprodukter. Deras vinst ökade riktigt mycket senaste året och de förväntas öka marginalerna ytterligare framöver. De är inne i en positiv trend, vilket inte minst märks i deras höga F-score. Läs mer i Placeras analys.

NCC, F-score 5
NCC är numera ett mer renodlat byggbolag utan bostadsutveckling efter sin senaste avknoppning. Byggkonjunkturen kan fortsatt gå bra även om inte efterfrågan på bostäder är hög, men man får se vad som händer med detta bolag.

Capio, F-score 6
Vårdbolaget Capio är stabilt växande på sina marknader i Norden, Frankrike och Tyskland. De har en bra demografisk trend att rida på vilket är positivt. Vård är däremot en prispressad bransch, så de är under ständig press. Däremot verkar Capio lyckas leverera en stadigt växande vinst och stabila marginaler. Läs mer i Placeras analys.

KappAhl, F-score 7
KappAhl är enda bolaget som är kvar från förra året, och det efter en ordentlig uppgång. De har vänt sin verksamhet och väntas återgå till tidigare marginaler. Trenden är för tillfället positiv vilket märks i deras F-score och man får hoppas att de kan skära i kostnaderna ytterligare. Läs mer i Placeras analys.

Det allmänna intrycket man kan få av bolagen i portföljen är att det är bolag i positiv trend. Många har en bra värdering, bra F-score på 5 och över, samt att de flesta analytikerna tror på ökade vinster. De flesta har också köprekommendationer av analytiker som de på Placera, vilket går lite emot tanken att de flesta värdebolag är ratade och hatade. Med ett snitt P/E på 12 i år och med ökande vinster låter det riktigt positivt, vilket gör att man kan hoppas på det bästa kommande året. Tycker också att när man läser de individuella analyserna på Placera inser man hur svårt det är att förutsäga utvecklingen för de individuella bolagen, men att de är bra att satsa på som grupp. Vi får se hur utvecklingen är det kommande året, men det är i alla fall en bunt bra och billiga bolag som är i portföljen. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *