Guld och guldbolag

För ett år sedan skrev jag mycket om guld och råvarurelaterade bolag och att det kunde vara intressant framöver. Tur nog hade jag rätt i den bedömningen och de har gått bra i år. Däremot, om vi kollar på guldet, så har den gått ner från sin topp i somras och börjar åter närma sig de nivåer vi såg tidigare i år, se grafen nedan. Många av de som tidigare tog guldpositioner, Druckenmiller och Carl Icahn bl.a. har meddelats sälja av mycket av dessa till fördel av börsen. Så frågan är vilket håll guld kan ta framöver?

Trots att guld endast är upp 12 % senaste året så är det ganska stor skillnad i värderingen på guldbolag. De stora bolagen, mätt i GDX, är upp med hela 50 %, medan de små bolagen (GDXJ) är upp med över 80 %, se nedan. Trots den stora uppgången är de nu ner med -30 % sedan toppen i somras och handlas på liknande nivå som maj i år.

Kollar vi skillnaden mellan guldbolag och guld är guldbolagen historiskt lågt värderade, nedan är GDX/GLD för senaste 10 åren.

Hur ska man då resonera om guld och guldbolag? Gamla hedgefondförvaltare så som Mikael Syding och Jesse Felder har senaste åren varit positiva till att ha en del guld i sin portfölj. Bloggar som Csinvesting och True Contrarian har också varit positiva (den sistnämnda sedan 2012, ständig goldbug där). Här är en bra genomgång om cykler i guldmarknaden och hört att Jim Rickards bok ”The New Case for Gold” ska vara bra. Kan också rekommendera Jim Rickards intervjuer på The Investors Podcast.

Så det är många som gör bra case för guld och att äga det framöver. Själv gillar jag kolla på relativa värderingen. Historiskt har det varit bra att ha en kombination av guld, aktier och långa samt korta räntepapper. Kollar vi på de senaste 5 åren vilka som gått bäst är det helt klart aktier och långa räntepapper. Då trenden brukar återgå till medlet, ”mean reverse”, på lång sikt bör det tala för kontanter/korta räntepapper och guld framöver. Därför tror jag att det kan finnas plats för guld eller guldbolag i portföljen på 5 års sikt.

Själv har jag byggt upp liten guldposition på senaste tiden. Den är inte stor men i den grad jag är trygg med att ha guld, jag gick nu i månadsskiftet från 2 % till 4 % av portföljen. Då positionen är liten valde jag att ha guldbolag istället, via ETF:erna GDX och GDXJ, då också de är historiskt lågt värderade mot guld. Just nu är min målallokering att ligga på ca 5 % i guldbolag. Visst kan man ha en större position, men med tanke på att det andra av mitt sparande, 30 % i trendföljande GMOM och 55 % i aktiestrategier, historiskt på sikt gett högre avkastning väljer jag inte att ha det.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *