Trendföljning – fallstudie, hundraårig historik och svenska alternativ

Simpla regler så som trendföljning har fungerat bra historiskt sett på de flesta tillgångarna och marknaderna och det finns otroligt med litteratur i ämnet, mycket som tagits upp på denna blogg. Kan verkligen rekommendera en sida där de sammanställt studier där man visat att det fungerat på över 100 år av finansiellt data. Nedan visar resultaten från en av studierna, som visat på 20 % avkastning under åren 1903-2012:

Bara för att göra en rolig out-of-sample studie valde jag att se om simpel trendföljning fungerade i Bitcoin, den nya kryptovalutan som startades för nu ca 7 år sedan. Själv läste jag på en hel del om denna valuta vid årsskiftet 2013-2014 och fick på så sätt uppleva min första bubbla och dess dynamik i första hand.
Bitcoin har allmänt varit en bra investering och från 2011 då prisstatistiken hos Coindesk börjar, har det gått upp med 92 000%. Fick själv höra talas om det då, så lite synd nu i efterhand att man inte hängde på idéen mer (var mycket misstänksam mot konceptet då, som de flesta nog var). 
Hur skulle utvecklingen vara om man hade använt en simpel trendföljande regel, där man säljer den dag som priset går under MA 200 och köper den dagen det går över? Totalt skulle utvecklingen varit 1 126 000 %, alltså 12 gånger så mycket som en simpel investering hade varit. Se grafen nedan (logaritmisk skala). 

Det roliga med denna lilla mini-studie är att visa att en sån simpel grej som trendföljning verkligen fungerar, även i nya marknader och bekräftar resultaten i studien som nämndes i början. Momentum är inbyggt i människors psykologi och det är svårt att komma ur detta. Trendföljare har gjort bra med pengar senaste decennierna och det är få som berör denna simpla princip. Det finns också en svensk hedgefond som jag kom över som använder trendföljande strategier, Lynx. De har gett 11,2 % per år i avkastning efter avgifter sedan år 2000, vilket är i linje med studien ovan och strax under resultatet för trendföljande strategier som GTAA AGG. För mer info om trendföljning kan jag verkligen rekommendera detta podcast-avsnitt från The Meb Faber Show. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *