Globala huspriser

Fenomenet med huspriser som stuckit iväg är inte enbart begränsat till vårt kalla land här i norr utan återfinns i ett antal andra länder, främst med anglosaxiskt ursprung. Nedan visas utvecklingen av huspriser sedan år 2000 av länder där huspriserna ökat med 150-200 % (USA som referens).

Som ses i grafen ovan är vi inte ensamma, utan alla dessa länder har haft liknande utveckling. Däremot är det inte helt riskfritt bara för att flera länder har haft liknande utveckling, då många har skrivit om potentiella bubblor i både främst Australien, Kanada och Hong Kong. I Hong Kong har också priserna fallit en -10 %, men verkar ha lugnat sig lite på sista tiden.
Oavsett är det intressant att jämföra situationerna i de olika länderna. Mycket är drivet av sjunkande räntor. Här i Sverige har räntorna sjunkit från 6 % till 2 % här i Sverige (SEB), vilket har gjort att kostnaderna för lånet har minskat med två tredjedelar. Dessutom har fastighetsskatten i princip avskaffats (utbytt mot en kommunal fastighetsavgift). Konjunkturinstitutet gjorde en intressant studie på just detta utifrån en brukarkostnadsmodell där de visar på att långsiktiga ränteförändringar på 2-3 % ökar eller minskar bostadspriserna med ca 20-30 % beroende på de olika antagandena. Så en minskning från 6 % till 2 % påverkar klart utvecklingen.
Kollar vi på snitthuspriserna i olika länderna och deras dyraste städer är de följande:
Vancouver 7 miljoner
Kanada 3 miljoner
Sydney 6 miljoner
Australien 4,2 miljoner
London 6,3 miljoner
UK 2,4 miljoner

Stockholm 7 miljoner

Sverige 3 miljoner
I stort sett ganska jämförelsebara med svenska priser för de flesta länderna (UK lite under pga svagt pund). Dessa priser går att jämföra med andra jämförbara länder, så som Tyskland med snitt 3,2 miljoner, USA på snitt 1,7 miljoner och Danmark på snitt 2,5 miljoner. Man kan undra lite varför så glesbefolkade länder som Kanada, Australien och Sverige snarare ligger närmare tätbefolkade länder än länder som USA. Här är alltid svårt att säga varken bu eller bä då man kan resonera att ett okej pris är 2 miljoner, men också att vi har ett okej pris idag på 3 miljoner i snitt. Kollar vi på hyresavkastningen i länderna ovan är den ca 3-4 %, vilket också stämmer bra i Sverige om vi endast kollar på andra hand och nyproduktion (innebär en hyra på ca 20 000 kr för en villa i Stockholm, vilket också de ligger ute för på Blocket).
Oavsett är det mycket intressant att bevaka alla dessa bostadsmarknader, eftersom de är mycket omskrivna och många tror att det är bubblor. Om det nu kommer ske och vi får en svensk skuldkris och Sverige går in i dimman är frågan. Bloggarna Cornucopia och RikaTillsammans med flera har ju ropat varg i flera år nu, så kommer det verkligen ske? Vi får se, men om Steve Keens resonemang med att privat skuldsanering är riktigt jobbigt för ekonomin kommer vi liksom de andra länderna få det svårt, liksom det som hänt i länderna i södra Europa som fått minska sina skulder senaste tio åren. Men än så länge fortsätter priserna bara upp och det är kanske inte dags än att ropa varg.
Mer läsning:

http://www.svd.se/storbank-slar-larm-stockholm-i-bubbelriskzon

https://riskminimeraren.blogspot.se/2016/10/riskminimeraren-down-under-del-2.html

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *