Det finns inga ”självklara” aktier

Något jag reagerat över när jag följt aktiemedia de senaste åren är att det alltid tenderar att bli några självklara aktier som man ska äga. För ett år sedan var det spelbolagen, men det kan också vara utdelningsbolag och liknande. Novo Nordisk som föll kraftigt idag har bland annat varit hyllat som ett självklart köp och behåll bolag och man märker att det är många som passar på att köpa den fallande kniven då antalet ägare dubblerats sedan årsskiftet.

För att illustrera att det inte finns några ”självklara” aktier valde jag att sätta ihop en portfölj av självklara bolag som vid årsskiftet slagit börsen ordentligt eller som ansets som bland de bästa aktierna på marknaden. Tankesättet går som följande vid portföljkonstruktionen: En bas av stora bra företag som alltid klarat sig och gått bra, Novo Nordisk och H&M, sedan tre bra mellanstora bolag, Intrum, SOBI och ITAB. Spelbolagen är något som alltid kommer gå bra och är självklara val, därför tre av dessa, Betsson, Unibet och NetEnt. Avslutningsvis konsumentinriktade bolag, Byggmax mot bygghandeln och Kopparbergs mot dryck. Nedan visas utvecklingen.

Bolag och utveckling i år:
Novo Nordisk – 40 %
H&M – 16 %
Intrum -3 %
SOBI – 31 %
ITAB – 30 %
Betsson – 35 %
Unibet – 27 %
NetEnt -14 %
Byggmax -33 %
Kopparbergs – 7 %
Totalt: -23,6 % i år

Totalt har denna portfölj gett en avkastning på -23,6 % i år, alltså underpresterat OMXSPI med mer än 25 %. Intressant nog har antalet ägare i alla aktier ovan stadigt ökat och dubblat i fallet Novo Nordisk och nästan dubblat hos H&M, så det är aktier som är riktigt populära även trots att de inte gillas av marknaden i stort.

Om vi nu bara struntat att göra vår egen analys utan helt enkelt köpt efter enkla nyckeltal, hur hade det då gått? Har ett antal bevakningsportföljer för 2016 som redovisas här. P/B, EV/EBIT och Magic formula-portföljerna har gått upp med + 30 % i år och därmed slagit portföljen ovan med 50 procentenheter, en klar marginal. Även att bara köpt de tio aktier som gått upp mest hade slagit portföljen ovan med 10 %.

Med det sagt så finns det inga självklara aktier. Visst lider studien av en viss ”hind-sight-bias”, men vid en konstruktion av en portfölj av ”kvalitetsaktier” skulle flertalet av de ovan klassas in. Det här visar det svåra med att hitta kvalitetsaktier, leka Buffett och tro att aktierna kommer att gå bar i alla väder. Det är just därför jag också investerar efter enkla regler och inte letar kvalitetsbolag. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *