Börsreflektioner efter semestern

Jag är nyss hemkommen från min semester nu i augusti och det har varit ett bra läge att också ta en paus från börs och portfölj och fokusera lite på annat. Det blev en del resande med en vecka på Irland, en och en halv vecka på Åland där vi besökte flickvännen släkt och en vecka i Alperna. Kan varmt rekommendera alla dessa resmål då det är mycket och se och göra. Det var faktiskt min första gång på Irland och blev förundrad över den fina naturen där. Sommarvandring i alperna är också något som varmt rekommenderas, är häftigt att se den i annat än vinterskrud (mest varit i alperna på vintern tidigare). Men nu är det tillbaka till vardagen och tänkte att det kan vara kul att göra lite reflektioner efter en månads börsuppehåll.

Reflektioner kring börsläget

Det är intressant att se och bevaka vad som hänt på börsen och relaterade marknader i år. Konjunkturen sackar desto mer och olika medier börjar skriva hur man kan förbereda sig för lågkonjunktur. I stort sett har vi sett en inbromsning i industri samt nedrevidering av de flesta marknadsutsikterna. Trots detta har det inte varit någon vidare reaktion på börsen. Konjunkturinstitutets barometerindikator kom nu i augusti in på 94,9, klart lägre än medelvärdet på 100 och indikerar sämre konjunktur än normalt. Tidigare när det skett (2001, 2008 och 2011) har börsen fallit med över 20 % från tidigare topp. Nu har vi inte sett detta utan börsen befinner sig endast något lägre än toppen som sattes tidigare i år.

Det som däremot reagerat på de sämre konjunkturutsikterna är räntemarknaden. De långa räntorna har sjunkit drastiskt sen årsskiftet. Vi har också sett hur detta påverkat andra tillgångar. På börsen märker man det i hur fastighetsaktier gått riktigt bra i år på grund av den lägre räntan, samtidigt som bolag med stabila kassaflöden och som är mindre konjunkturkänsliga gått bra (ex livsmedelsbolag). Vi ser också hur guldet nu fått ordentlig fart när räntorna går i botten. Helt enkelt när papperspengar inte ger något övergår investerare till guld.

Är börsen dyr?

Allmänt känns det som att börsen hålls uppe just på grund av TINA (There Is No Alternative) även om de flesta är medvetna om att konjunkturen försämras. Att investera på börsen där man kan få utdelning ses fortfarande bättre än att investera i obligationer som ger negativ avkastning. Kollar man till prisindex är börsen inte direkt dyrare än vad den var våren 2015 (för 4,5 år sedan) och har endast gått upp med 9 % sen dess (och ner med -9 % om man kollar på OMXS30). Under denna tid har man fått 3-4 % direktavkastning per år. Alltså klart bättre än nollavkastande konton. Med en värdering kring P/E 15 kan man ju inte kalla börsen dyr i dagsläget, även om det finns risker om intjäningen försämras i en sämre konjunktur. Ett möjligt scenario är att vi inte ser en större nedgång trots en lågkonjunktur, just eftersom alla förväntar sig det.

Reflektioner kring portföljen

Det som däremot märkt av en sämre konjunktur är värdebolag, något som kommer upp i flera kvantitativa strategier. De går bra när ekonomin förbättras efter en lågkonjunktur och som vi såg under 2009-2011 och 2013-2017, men har nu under det senaste året gått sämre i och med den sämre ekonomin. De sämre konjunkturutsikterna har också lett till ett skifte skett till bolag med mer stabil intjäning (exempelvis tech) och bolag som förväntas ha hög framtida tillväxt. Detta har i alla fall lett till att den relativa avkastningen mot index har varit sämre på senare tid.

Det är just därför jag tycker det är viktigt att bevaka börs och ekonomi även när man investerar kvantitativt. För är man införstådd till varför det kommer en sämre period är det lättare att fullfölja investeringen i längden. Nu beror det på en sämre konjunktur och det är naturligt att det går sämre för bolagen i portföljen. Istället bör man tänka som Michael Burry och se investeringsmöjligheterna istället (han säger bland annat att amerikanska små värdebolag ser attraktiva ut för tillfället).

Själv är jag nöjd med att ha haft en lite mer försiktig inställning till börsen senaste åren då vi befunnit oss i slutet av en högkonjunktur. Det är också det fina med att investera diversifierat. Många går in 100 % på en sak i sitt investerande och glömmer att det finns många alternativ. Exempelvis är det trevligt att ha guld i portföljen nu när mycket annat inte rör på sig och det fungerar exakt som det är tänkt (alltså som en diversifierare när räntor och aktier inte ger så bra avkastning). Trots det ser jag värde i att köpa på börsen, speciellt i värdebolag och annat där mycket negativt prisats in. Men jag går självklart försiktigt fram och köper lite i taget. Det är det fina med att investera successivt och månadsspara, allt sparande är på riktigt lång sikt så man behöver inte bry sig alltför mycket om det är rätt läge att köpa för tillfället.

Reflektioner kring börspsykologi

Det har varit intressant att logga ut från portföljen och knappt bevaka den under en månad. Har själv försökt göra det flera gånger i år och endast logga in vid månadsuppdateringar och märker att det går mycket lättare att investera och man får inte infall att göra något. Det finns många studier som visar just att man lyckas bättre med sitt sparande desto mer sällan man kollar upp det. Vi människor har också en tendens att vara alldeles för kortsiktiga och gå på det som fungerat de senaste åren. Många använder 3-åriga fondkurser för att utvärdera vad de ska investera i vilket leder alltför ofta till sämre resultat än om man bara haft en köp-och-behåll taktik. Det är viktigt att komma ihåg dessa saker när man bevakar sitt eget sparande och det kan vara mycket värdefullt för sitt framtida sparande att ta semester från börs och portföljbevakning när det går dåligt.

4 reaktioner på ”Börsreflektioner efter semestern”

  1. Hur bär du dig åt för att kunna ta fyra veckors semester som egen företagare? Måste ha världens mest lojala kunder… Eller ingen konkurrens… ännu.

    1. Det gäller att planera arbetet smart, oftast behöver man inte jobba för fullt året runt som egen (även om man mycket väl kan göra det om man vill). Men kan tillägga att dessa 4 veckor semester inte helt är 4 veckor på rad ledigt, utan är ständigt vara ajour hela tiden, svarar på frågor och mail och arbetar någon dag då och då under semestern. Blev oftast en vecka bortrest, sen några dagar jobb innan nästa resa.

  2. Tror du att det faktum att börsen inte viker trots begynnande lågkonjunktur kan göra ett ras /långsiktig nedgång ännu värre om/när paniken sprider sig pga handelskrig eller Brexit eller annat?

    1. Ja, funderar på just det. Tror på två sannolika scenarion; mildare nedgång/fortsatt lugn utveckling som övergår till uppgång när väl ekonomin vänder till det bättre. Eller det som du målar upp; plötslig reaktion på en sämre ekonomi. Vi får se vad det blir.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *