Fallande bostadspriser

Senaste veckorna har jag fått ett nytt kvällsnöje och det är att kolla Hemnet och slutpriserna på Booli. Också sidorna Husmask och Pentes har varit intressanta att följa där man grafiskt kan få en representation av slutpriserna från Booli i realtid. Det vi ser nu verkar vara en drastisk förändring i sentimentet på marknaden, om nu det är en tillfällig förändring kvarstår att se, men om vi jämför med bara ett halvår-år sedan är skillnaden mycket annorlunda.

Mina hemmamarknader är Uppsala och Stockholm och är de jag har haft mest koll på, mycket i och med att jag själv kommer att behöva flytta om ca 1,5 år då jag blir klar som doktorand. Här i Uppsala har vi sett ett enormt byggande och jag gjorde en sammansällning där runt 1600 lägenheter i nyproduktion var till försäljning varav runt 60 % hade sålts. Nya projekt som projektstartas med inflytt 2019 verkar ha svårt att sälja från att tidigare ta slut snabbt. På flera platser har de sänkt nyproduktionspriserna med 15-25 % för att få dessa sålda vilket gör att de kan understiga priserna för äldre lägenheter. I och med den höga produktionen säljs nu lägenheter här i Uppsala för priser motsvarande årsskiftet 2014-2015, alltså på prisnivåerna som rådde för tre år sedan.

Också i Stockholms innerstad ser vi nu priser falla markant från vårens yra. Lägenheter motsvarande de som såldes på rekordnivåerna på 100 000 kr per kvadratmeter kan man nu se säljs för runt 80 000 kr per kvadratmeter. Jag har kollat ett antal bostadsannonser och det gäller både likvärdiga lägenheter i samma hus och ibland samma lägenhet. Såg en 1:a på söder som såldes i våras för 100 000 kr per kvm och nu senast för 80 000 kr per kvm, alltså en nedgång på 20 % och en förlust på ca 600 000 kr för den som ägde lägenheten under denna korta period. Ganska dyrt uppehälle för ett halvår.

Värre är det för flera större lägenheter och ibland också hus. Lägenheter som kostat runt 5-6 miljoner prissänks nu med runt 1 miljon och desto mer för större. Man ser också en större skillnad mellan objekten, i Stockholm innerstad säljs det bostäder för både över 100 000 kr per kvm och under 70 000 kr per kvm för normala lägenheter. Man kan tro att de som säljs för runt 70 000 kr per kvm är i mindre attraktiva områden, men kollar man säljhistoriken brukar det ha sålts för runt 90 000 kr per kvm bara för ett år sedan.

Vi får se om detta är inledningen till ytterligare fall på marknaden, men det är fortfarande förvånansvärt att se nedgångar på -20 % så snabbt på många håll. I Stockholm faller nu priserna med ca -5 % i årstakt och här i Uppsala med -10 %. Som jag skrivit om tidigare när det gäller börsen brukar förändringen i årstakt vara bra att gå på (absolut momentum) och vi har nu sett ett klart trendbrott. Jag har hört med kompisar på arbetsplatser i Stockholm om det diskuteras något om bostadspriserna och som det verkar finns det ännu inte någon utbredd oro även om det är mycket skriverier i tidningarna. Inga skjuter upp sina inköp eller ändrar sina flyttplaner. Om nu det nu skulle bli en vidare oro kan det mycket väl bli så att vi ser ytterligare fall, då många förväntar sig att senaste årets trend kan att fortsätta. Det ser vi inte minst i den stora förändringen i SEB:s boprisindikator.

Jag tror det kan vara vettigt att hålla koll på bostadsmarknaden nu framöver, eftersom det kan ha stor påverkan på börs och övriga ekonomin. Bostadsinvesteringar och nyproduktion har drivit en hel del av Sveriges tillväxt på senare tid och detta kan ju klart påverka. Vi får se nu om detta är en kortsiktig panik eller om detta är en början till en långtgående nedgång. 

4 reaktioner på ”Fallande bostadspriser”

  1. Är handeln tunnare nu på senhösten/tidig vinter? Är inte utbudet mindre? Jag undrar om det är folk som undviker att sälja för att de ännu hoppas på fortsatt uppgång.

    Kan också vara folk som skrämts av amorteringskrav vilket kraftigt minskat mängden människor som kan betala med en halv bil per kvadratmeter. Med andra ord, är det toppen som huggits av eller är det prisfall även på mindre dyra lägenheter?

  2. Alla sådana här åsikter blir ju spekulation, då det är nästan omöjligt att mäta. Men jag tror att utbudet helt enkelt har kommit ikapp efterfrågan. Man behöver inte tokbuda längre för att få tak över huvudet, då blir det ju en annan marknad än tidigare. Inget annat har ju egentligen förändrats (räntor, arbetslöshet etc.). Kortsiktiga svängningar som nu i höst är nog mycket psykologi gissar jag.

    Även om det fortfarande är rekordbilligt att bo pga de låga räntorna, så kan ju inte priserna fortsätta upp hur länge som helst heller.

  3. Nja, alltså, kollar vi Husmask statistik i år mot förra året i exempelvis Stockholms län så såldes där runt 2700 bostäder under september, oktober och 2500 i november. I år har handeln varit högre, med 3400 i september, 2900 i oktober och 2250 hittills i november. Så ingen markant förändring. Jag följer utbudet också och här i Uppsala ökar det ganska drastiskt. Enligt Hemnets data kom det in 117 nya bostäder senaste veckan och 37 såldes.

    Ja, det stämmer nog helt klart. Har ett inlägg på gång om det. Med nya amorteringskravet kan en "normal" lägenhet/villa i Stockholm med pris på 5 miljoner kosta uppemot 30 000 kr i månaden framöver. Påverkar nog köpkraften.

  4. Ja, helt klart. Extremt svårt att se. Tror det har varit mycket psykologi i uppgången också. Vi får se om detta biter sig fast eller folk slutar vara oroliga igen och priserna fortsätter upp.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *