Bitcoin fortsätter upp, upp, upp

Bitcoinpriset når nya toppnivåer och nu senast i helgen gick priset över 9000 dollar. I skrivande stund befinner sig Bitcoin nära 9700 dollar och snart kan det gå igenom 10 000 dollar gränsen. Det innebär att Bitcoin har 13 dubblats i pris senaste året. Jämför vi med senaste bubblan under 2013 så är denna uppgång relativt modest, då såg vi en uppgång på 90 gånger priset från november 2012 till november 2013 (peaken skedde 4:e december).

Bitcoin har fortsatt visa sig vara min bästa investering, mest för att jag köpte det för litet belopp när det låg i priset ca 3000 kr per BTC och i stort sett inte tänkt på det sen dess. Idag handlas Bitcoin till ca 80 000 kr, vilket innebär en avkastning på ca 2 500 procent.

Däremot valde jag att sälja runt två tredjedelar av mina bitcoin nu under hösten då det kändes att vi var i en bubbla. Jag sålde ungefär vid 30 000 – 35 000 kr, vid ungefär en tiodubbling av priset, något som nu i efterhand visade sig vara en mindre bra affär. Stora anledningen var att mitt bitcoin-innehav blev drygt 8-9 % av mitt sparande, en andel som jag inte var trygg med, utan valde göra en vinsthämtagning och minskade till ca 3 %.

Detta var i samband med att jag skrev lite om ämnet här på bloggen i inlägget ”Deja vu i Bitcoins och kryptovalutor” och ”Krasch i Bitcoin och kryptovalutor”. Det var runt den ICO-hets som skedde  då och den allmänna galna stämning som skedde i de mindre kryptovalutorna. Kollar vi så är det först senaste veckorna som andra kryptovalutor (exkluderat Bitcoin) gått upp över septembers toppnivå.

Det är intressant hur starkt momentum och trendföljning är i Bitcoin och som sagt var det mindre bra att sälja Bitcoin i efterhand. Jag underskattade helt klart den effekt som jag många gånger skrivit om här på bloggen, men det var en anledning till jag ändå behöll en del och inte sålde av allt.

Trots detta är jag ändå okej med min försäljning. Hade jag inte sålt hade Bitcoin utgjort en dubbelt så stor del av min portfölj till närmare 15-20 % vilket jag skulle känt mig obekväm med. Jag tror fortsatt vi är i en bubbla och även om det kan bli så att bitcoin eller kryptovalutor lyckas på sikt kommer svängningarna vara extrema på kort sikt. Vi har redan under året sett fem nedgångar på 20-30 % inom loppet av några veckor.

För en månad sen läste jag denna analys av Bitcoin i en optimal portfölj där de testade att se hur mycket man skulle haft i Bitcoin under från september 2010 till september 2017 (i vetskap om att Bitcoin skulle ge 75 000 gånger pengarna). På grund av den stora volatiliteten är det endast 2 %. Så endast 2 % av portföljen var motiverbart att stoppa in i Bitcoin i september 2010 förutsatt den både den avkastning och den volatilitet som skulle komma.

Mitt Bitcoin-innehav utgör nu 5 % av min portfölj, fortfarande en betydande del men inte lika allvarlig som innan. Jag känner inte direkt behov av att sälja av detta då jag redan gjort en större vinsthämtagning utan vi får se om det fortsätter upp ytterligare. Trenden är fortsatt upp och det verkar som att bubblan kan fortsätta för evigt. Det kanske blir en ”100-baggers” och vi ser priser på 300 000 kr, eller så kanske vi får återse prisnivåer på tusentals kronor igen framöver.

Kan slutligen rekommendera att lyssna på Patrick O’Shaugnessys dokumentär ”Hashpower” (för övrigt min favoritpodcast, varenda avsnitt är värt att lyssna på). Det ska bli intressant att se vad för tekniker vi får byggda på kryptonätverk framöver, förhoppningsvis öppnar det upp för riktigt intressanta lösningar i finans och tech. Även om Bitcoin och kryptovalutor kan befinna sig i en bubbla så är de underliggande teknikerna riktigt intressanta, i likhet med det som skedde under IT-bubblan runt år 2000.

4 reaktioner på ”Bitcoin fortsätter upp, upp, upp”

  1. Ja, lite så. Kanske mer likt It bubblan då det är drivet av ny teknik. Folk har förhoppningar om att det kommer att revolutionera banksektorn. Det är en intressant teknik, men frågan är vad värdet är i Bitcoin på sikt? Det kan ha monetära värde ändå och det är inte första gången det bubblar upp. Om det skulle varit tulpaner borde det dött för länge sen, men vem vet…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *