Krasch i Bitcoin och kryptovalutor

I skrivande stund pågår en krasch i Bitcoin och kryptovalutor och Bitcoin handlas nu till närmare 3500 USD mot 5000 USD för ungefär två veckor sen. Nu i efterhand visade sig att mitt inlägg ”Deja vu i Bitcoins och krytpovalutor?” nästan pricka toppen i början av månaden. I det inlägget varnade jag för att vid senaste bubblan vi såg i Bitcoin och kryptovalutor så föll dessa med 80-90 % efterföljande år.
De senaste veckorna har lett in på den banan. Bitcoin har tappat ca 30 % av sitt värde sen 1:a september, se graf nedan. Mycket av detta beror på att Kina gjorde mycket av kryptovalutarelaterade verksamheter olagliga, så som att förbjuda växling och ICO (initial coin offering).

Då främst mindre valutor än Bitcoin varit aktiva i Kina är dessa också mer drabbade. Värdet på dessa har gått ner från 98 miljarder USD till 62 miljarder, en nedgång på över 35 %. Nedan visas utvecklingen för senaste månaden.

Stora skillnaden i denna uppgång är att den är just bredare. En stor anledning till detta är Etherum och det som Etherum introducerat på marknaden med så kallade ICO = initial coin offerings. ICO fungerar på liknande sätt som IPO/nynotering. Det innebär helt enkelt att man nynoterar en ny kryptovaluta som fungerar som en slags aktie i ett nytt koncept/bolag. Detta gör att nya ICO får in pengar för att utveckla nya idéer, så som t.ex. en digital plånbok för flera olika valutor i tillväxtländer där alla överföringar sker med blockkedjan. Flera ICO:er har dragit in stora belopp på dessa sätt som sträckt sig över 100 miljoner USD. Problemet var just att detta inte är reglerat, vilket gjorde att det skedde flera bedrägerier, så pass att Kina valde att göra det olagligt.

Vi får se hur det fortsätter nu med denna trend. Att priset faller med 30-40 % i kryptovärlden och sen går upp igen är inte omöjligt. Men hysterin var ganska hög och bubbeltendenserna var ganska tydliga, så vi kan ha sett en topp. Framtiden får utvisa.

Mer läsning:

How Much Bitcoin Are You Willing to Lose?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *