Bitcoin-investering och bubbla

När jag startade denna blogg blev jag intresserad av Bitcoin. Detta var i början av 2014 då förra Bitcoin-bubblan skedde och Bitcoin fick stor exponering i media. Det var några kompisar som kände till Bitcoin och berättade om konceptet. Själv tyckte jag det var intressant, speciellt då jag är intresserad av både teknik och matematik. Konceptet med blockkedjan är intressant och vi har nu sett ett ökat intresse bland banker och så vidare.

Nu har Bitcoin återigen kommit upp i medias intresse och vi har sett en enorm uppgång i år där Bitcoin dubblats i värde senaste månaden. Nedan visas grafen sedan 2010 och vi ser en enorm uppgång på senare tid. Nu verkar det som vi har sett en topp och Bitcoin i skrivande stund kraschar priset då vi sett en nedgång på -25 % på några dagar.

Sedan förra bubblan under 2014 har jag behållt mina Bitcoin och insåg nu att det trots nedgången är den bästa investering jag gjort hittills. Då Bitcoin är mycket spekulativt i sin natur valde jag bara att köpa lite, vilket gjorde att jag köpte en halv Bitcoin för 1600 kr våren 2014 plus lite mining på stationära datorn hemma (uppskattningsvis 200 kr i elkostnad). Mina Bitcoin är nu värda 12 000 kr (ner från 16 000 kr i helgen), vilket innebär en avkastning på 570 %, eller 87 % per år i 3 år.

Bitcoin är verkligen en intressant fallstudie, då det visat sig fungera extremt bra att applicera trendföljning på det. Det visar också lite på hur man själv beter sig och resonerar när man äger en volatil tillgång. Själv var jag sugen på att köpa ytterligare en halv bitcoin till under 2015 när priset stod i 230 USD, vilket i dagsläget hade gett mer än 10 gånger pengarna. Men jag höll också på att ge upp och sälja av mina Bitcoin. Investering är verkligen svårt på kort sikt, men på längre sikt kan man få rätt. Joel Greenblatt har sagt att det oftast tar ungefär 3 år för en aktie som är undervärderad att bli fullvärderad och 3 år är en horisont som ofta återkommer i cykler för värdeinvestering och trendföljning.

Vad nu Bitcoin kommer att bli värderad framöver är svårt att säga, men vi kanske såg en topp nu för att priset återigen kommer gå ner till någon mer stabil platå. Detta är vad som skett senaste gångerna Bitcoin gått upp i pris och troligtvis denna gång igen. Det verkar som att Bitcoin är här för att stanna nu och vi får se vad nästa stabila prisnivå kan hamna på. Vägen dit kommer i alla fall bli volatil.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *