Kvartalsrapport Q1 – 2017

Nu är första kvartalet avklarat för året och det är dags att se över prestationen för portföljen. Jag har valt att göra en större uppföljning kvartalsvis då det suddar bort bruset som sker månad till månad, men fortfarande inte så pass sällan som årsvis uppföljning. Trots det som vi ser i denna utvärdering är ett kvartal kort tid att utvärdera en aktieportföljs prestation på.

Olika indexutveckling i SEK för kvartal 1 är följande:
Global: + 5 %
USA: + 4 %
Sverige: + 6,5 %
Tillväxtmarknader + 10 %

Tillväxtmarknader har gått helt klart bäst, men också svenska börsen har börjat året bra. Utvecklingen för Global och USA har tappat efter lite på grund av dollarns försvagning mot kronan, men en utveckling på 5 % är fortfarande bra start på året (motsvarar en uppgång i årstakt på ca 21 %).

Vid kvartalets slut ligger min allokering på:
55 % aktier
31 % taktiskt tillgångsallokering
9 % räntor
4 % guld

Aktieportföljer
Mina aktieportföljer har gått upp med 4,9 % som visas i grafen nedan. Det är något sämre än Stockholmsbörsen men i linje med globalindex och ca 2/3-delar av mitt innehav är utanför Sverige.

Kollar vi sedan starten i början av 2014 har vi haft en klart bättre utveckling på närmare (under 2015 byttes indexfonder mot mina aktiva strategier).

Exkluderar vi indexfonder och ETF:er och endast tar med mina egna strategier och direkta aktieinvesteringar är utvecklingen följande:

Som syns i graferna ovan visar har utvecklingen varit ganska stillastående senaste månaderna medan index tagit ikapp.

För de internationella portföljerna har utvecklingen varit följande:

  • ETF:er + 9,26 % 
  • Net-nets + 4,66 %
  • Value comp + F-score USA -0,01 % 

I ETF-portföljen har nästan alla ETF:er gått upp med 10 % eller mer och innehaven är för tillfället GVAL, IVAL, IMOM, EYLD och URA. Så klart ett bra år för internationella värdeaktier och billiga länder.

Value composite med F-score i USA har haft lite sämre utveckling, mycket på grund av att oljan gått ner med -7,3 % under kvartalet. Portföljen toppade i början av januari och gick ner som mest med – 13 % i slutet av mars för att nu gå upp lite. Det skedde en ordentlig sell-off i många aktier och det ska bli intressant om det går upp lite igen. Senaste årets utveckling visar att det inte är en portfölj för den som vill följa index:

De svenska portföljerna har haft följande utveckling:

  • EV/EBIT 4,08 %
  • EV/EBIT + momentum 6,97 %
  • Value Composite 8,85 %
  • Value Composite + momentum – 4,11 %
Bäst har varit value composite och sämst har varit densamma med momentum. Visar lite på varför jag just har flera olika portföljer, då utvecklingen under ett kvartal kan vara mycket olika. Vi får se om utvecklingen håller i sig in i nästa kvartal.
Taktisk tillgångsportfölj
I min taktiska del av portföljen investerar jag i GMOM. Utvecklingen för GMOM har varit + 5,7 %, vilket är i linje med S&P 500. GMOM är mycket investerad i tillväxtmarknader och därmed gynnats av den uppgång som skett där.
Guld
Jag har en liten position i guld via ETF:erna GDX och GDXJ som investerar i gruvbolag. Dessa har haft en volatil utveckling senaste året, men är upp i år 9 respektive 14 %.
Totalt sett är det en helt okej start på året med ganska spridd avkastning i olika portföljer. Inget riktigt sticker ut och världens börser har haft en god start. Vi får se om rallyt i tillväxtmarknader håller i sig eller om någon oro kommer framöver. Troligtvis gör det som vanligt och fortsätter bra till maj för att sen ta uppehåll till hösten.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *