Småbolagsbubbla?

Konjunkturen går på högvarv och småbolagen likaså. Något som de studerat marknaderna senaste åren har märkt är att på grund av global oro har storbolagen inte gått markant bra, utan ligger nu på samma nivå som för 2 år sedan. Däremot, på grund av en lokal högkonjunktur här i Sverige har småbolagen gått otroligt bra, vilket gjort att de gett en avkastning på 100 % senaste tre åren. Nedan visas avkastningen för Mid Cap, Small Cap och Aktietorgets index senaste tre åren.

Zoomar vi ut lite märker vi att detta är inget vanligt fenomen de senaste tio åren, utan något som endast skett nu på senaste tid. Under perioden 2007-2015 gav storbolag och småbolag samma avkastning, vilket kan ses i grafen nedan. Alltså är det en klar skillnad i utvecklingen senaste två åren.

För att illustrera det med lite statistik från Börsdata har jag tagit fram följande:
Large cap:
Totalt 89 bolag
Varav 82 bolag går med vinst.
Varav 73 bolag gått med vinst senaste 3 åren. (82 %)
Köpt bolagen som gått med vinst senaste året: 17 % avkastning
Mid och Small cap:
Totalt 209 bolag
Varav 158 bolag går med vinst.
Varav 140 bolag gått med vinst senaste 3 åren. (66 %)
Köpt bolagen som gått med vinst senaste året: 44 % avkastning
First North och Aktietorget:
Totalt 373 bolag
Varav 112 bolag går med vinst.
Varav 66 bolag gått med vinst senaste 3 åren. (18 %)
Köpt bolagen som gått med vinst senaste året: 54 % avkastning
Vi ser att en klar majoritet av large cap går med vinst har har gått med vinst senaste 3 åren. Sen finns det två klara skillnader bland småbolagen; de på Stockholmsbörsen (Mid och Small cap) samt de på First North och Aktietorget (inte lika reglerade börser). Endast 18 % av bolagen på First North och Aktietorget har gått med vinst senaste 3 åren. 
Det som man också kan se är att endast genom att köpt de som gått med vinst har man fått närmare 50 % avkastning senaste året. Inte undra på att diverse bloggare och Twitter-profiler slagit index med råge senaste året. Många är oftast fokuserade på just bolag på smålistorna som går med vinst. 
Vad tror ni? Har vi en småbolagsbubbla?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *