Nya inköp

Förra helgen kom löning och nu i början av veckan har jag gjort lite inköp. Har faktiskt inte gjort så många inköp i år utan istället fyllt på kassan efter ett större uttag. Men nu var det dags igen och inköpen gjordes genom ETF:erna EYLD och GMOM. EYLD är en ganska ny ETF av Cambria (Meb Fabers firma) och investerar i värdeaktier på tillväxtmarknader efter strategin Value Composite med Shareholders yield. Med tanke på att tillväxtmarknader gått dåligt senaste 5 åren och börjar få ordentlig momentum i år så kändes det passande att ta en position. ETF:en är upp ca 12 % i år och kan fortsatt gå upp.

För att jämföra lite med andra aktiva värde ETF:er som investerar runt om i världen valde jag att kolla deras P/E tal på ETFdb.com. Nedan är deras P/E-tal i dagsläget:

EYLD: P/E 9,3

Internationella marknader (i.e. ex USA):
FYLD: P/E 13,43
IVAL: P/E 10,93

USA:
SYLD: P/E 14,62
QVAL: P/E 12,5

Som syns är EYLD:s innehav mycket billigare än både Cambrias motsvarande ETF:er i USA och resten av världen (SYLD och FYLD). Tyckte det också var intressant att jämföra med Alpha Architects ETF:er som i allmänhet har lägre P/E än Cambrias ETF:er och också innehaven i EYLD är billigare än dessa. Kan också poängtera att av ovanstående ETF:er har jag IVAL för internationell exponering, vilken jag valt framför FYLD då fokus är mer på värde i denna ETF.

En annan poäng till varför jag vill ha tillväxtmarknader i portföljen är CAPE-ration i dagsläget. För tillväxtmarknader är den 14 jämfört med 16 för internationella aktier ex US och 30 för USA. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.