Prestation för kvantitativa strategier i björnmarknader

En läsare frågade mig om jag kunde sammanfatta hur kvantitativa strategier presterar i björnmarknader. Då det är mycket varierande så tänker jag snarare gå igenom övergripande de lärdomar jag dragit efter att ha gått igenom flera test på strategierna.

  • Det finns ingen strategi som är skyddad mot börsnedgång.
Nästan alla strategier jag läst på om kommer någon gång uppleva en nedgång på -50 % eller mer. Om det inte har visat det, så är testperioden troligtvis för kort eller så kan den mycket väl uppleva det framöver. Alla aktiestrategier bör handskas som en aktieexponering mot börsen, och vill man undvika stora förluster bör man se till att ha rätt allokering eller använda trendföljande regler för exponering. Om man använder trendföljning så måste man vara medveten om att man tar dubbel aktiv risk, t.ex. om man applicerat trendföljning på värde ETF:en QVAL så skulle en sådan strategi gått ner med -30 % på årsbasis i somras, medan S&P 500 i stort sett gav plus minus noll.
  • Hur en kvantitativ strategi presterar i en börsnedgång varierar.
Det varierar mycket hur en kvantitativ strategi presterar i en börsnedgång. Efter IT-bubblan gick t.ex. värdestrategier ner in i bubblans mani, medan de gick upp efter bubblan sprack. I finanskrisen gick värdestrategier ner mer initialt och totalt lika mycket som börsen. Under 2011-2012 så gick vissa värdestrategier ner mer än börsen och nu senast i början av 2016 gick värdestrategier ner mer än börsen i USA, medan de gick upp i Sverige. Värt att notera är att under många av dessa perioder kunde vissa värdestrategier underprestera börsen med -20 %. 
  • Olika kvantitativa strategier presterar olika i olika börsnedgångar
Många aktiestrategier presterar olika i jämförelse med varandra och olika bra under börsnedgångar. Det är därför det alltid är bra att ha flera strategier att gå på, då oftast fallet inte blir lika stort som med en. Det är också mycket svårt att veta vilken som kommer gå bäst, men värde i kombination med momentum eller kvalité i form av F-score brukar tendera gå bättre än rena värdestrategier. 
Detta är lite kortfattat vad jag tagit med mig efter läst på ordentligt om kvantitativa strategier. Själv resonerar jag som så att man först ser över sin risk med sin portföljallokering, sedan fokuserar man på att maximera avkastningen på sin aktiestrategi. Att försöka hitta en aktiestrategi som inte går ner kan både vara ganska lönlöst och vilseledande. Det är mycket farligt att inte tro att en fullinvesterad aktieportfölj kan gå ner med -50 % eller mer, och även om det inte skett för en viss strategi de senaste 40 åren så kan det mycket väl ske framöver. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *