De flesta bör inte vara aktiva investerare

Målet med denna blogg och de flesta aktie- och investeringsbloggar som finns där ute går ut på att investera aktivt på ett eller annat sätt. Däremot har jag börjat förstå varför de flesta inte bör vara aktiva investerare, om det nu så är en mer passiv kvantitativ strategi eller genom djupgående analys. Det är också något jag märkt via diskussioner med läsare och kompisar, många faller för just de fällor som finns där som aktiv investerare. Tänkte i detta inlägg gå igenom de vanligaste fällorna investerare gör.

  • Alldeles för kortsiktig. 

De flesta är alldeles för kortsiktiga, man tittar på om ens aktiedepå slår börsen varje dag, vecka, månad eller år. Det tråkiga är att det är först efter flera år man verkligen kan avgöra om något funkar eller inte. Själv led jag av detta till en början där man utvärderade prestation på dagsbasis och det är vanligt att många nya sparare gör detta. Det gäller att undvika bruset.

  • Orolig över kortsiktiga händelser. 

Vi har sett ett otal händelser på börsen senaste åren som lett till kortsiktig panik. Många som sagt att de nämligen sålt av, för nu ska allt gå ner. Nu har vi haft två händelser förra året, Brexit och Trump, som båda istället ledde till ett rally trots att det blev de resultat som många bävade för. Det visar hur lite sådana händelser egentligen påverkar på kort sikt.

  • Har bakåtblickande förväntningar. 

De flesta lider av bakåtblickande förväntningar och det är på grund av detta som effekter som momentum fungerar. Fick under förra året höra att aktier ska man inte investera i eftersom de gått ner i över ett års tid. På samma sätt blir resonemanget med bostäder, de går alltid upp. Många har inget begrepp om dels värdering av finansiella tillgångar, är införstådda i historia eller liknande, vilket gör att de kolla på vad som hänt senaste året.

  • Utvärderar prestation på för kort tid. 

Denna är kopplad med tidigare punkt. Många tror att en trend fortsätter i all oändlighet, men faktum är att efter tillräckligt lång tid brukar den vända. Visst, om en marknad är ner senaste året tenderar det att fortsätta. Men om den varit ner i flera år tenderar den att gå riktigt bra nästa år. På grund av den starka utvecklingen i USA och den svaga i tillväxtmarknader visar den senare på mycket större potential de kommande 5 åren än den förra, men kommande året kan troligtvis USA slå tillväxtmarknader.

  • Tror att sin investeringstes ska fungera direkt. 

Det finns många smarta människor där ute som gör bra och genomgående analyser. Men oftast, och mycket ofta, har de fel i flera år innan det de säger går i uppfyllelse. De flesta är för kortsiktiga, de tror att aktien ska gå upp med 100 % närmaste veckorna, även om de kanske identifierat att bolaget ska dubbla sin vinst på 3 års sikt (vilket är riktigt bra). Istället för att vara långsiktiga i sina köp och teser är man kortsiktig i att utvärdera den. Som att många har sagt att börsen varit dyr sedan 2012, det kanske den varit, men det kan mycket väl inte ges köpläge på 2012-års nivåer igen. Se bara IT-bubblan, i början av 90-talet sa Seth Klarman att börsen var dyr och man borde inte investera i aktier. Den var dyr då, men den mer än dubblades innan den kraschade.

  • Klarar inte förluster

De flesta klarar inte förluster i stor utsträckning. Om portföljen går ner med -50 %får folk panik och säljer, eftersom det kan alltid gå till noll. Om man har riktigt otur kan man ha satsat fel och satsat allt på en kategori av aktier, t.ex. guldaktier eller urangruvor senaste 5 åren. De var ner som mest – 80-90 %. Det man behöver tänka på är att tänka igenom det före innan man sätter sig i en sån position.

  • Tar för stora risker

Jag har stött på personer som satsar allt i t.ex. guldaktier. Kan säga att det är inte bästa alternativet om man inte är extremt säker på sin sak, men inte ens proffsen är så säkra. För de flesta är det inte den bästa idéen att ha 100 % av sitt sparande i aktier, eftersom de flesta inte klarar så stora förluster. Sen har oftast en mer bred portfölj slagit endast aktier på en riskjusterad basis, vilket gör att endast aktier inte alltid behöver vara enda alternativet.

  • Klarar inte underprestation

Liksom att de flesta inte klarar förluster så klarar de inte heller underprestation. Det är riktigt svårt om man är aktiv, då oftast de mest lyckade aktiva investerarna underpresterar emellanåt. Alla de kvantitativa strategier jag skriver om här på bloggen underpresterar enstaka år, vilket man måste vara beredd på. Det finns en enkel lösning; investera i index.

  • Saknar intresse, för dåligt pålästa.
Många saknar intresse och är för dåligt pålästa. Det kan vara så att man har hört att någon gillar den aktien, därför köper man den, eller att någon sagt att börsen kommer gå ner nästa år, därför säljer man sina fonder. De flesta agerar på andra personers inrådan, vilket oftast leder till oönskad aktivitet.
  • Tror de är smartare än andra

De flesta tror att de är smartare än andra, vilket inte minst visar sig i olika studier. Speciellt bland män finns det en viss macho-kultur om att man kan göra det bättre själv. Tyvärr, man måste ha väldigt tur om man ska slå index för att man läste på några timmar om dittan eller datten om vad som är bra att investera i nästa år. De flesta smarta investerare är snarare ödmjuka och inser att det är en extremt hård bransch de är inne i. Sen betyder inte smarthet att man kommer lyckas på börsen. Jag är dagligen med forskare inom fysik och teoretisk fysik och är mycket skeptiskt till att de skulle lyckas bra på börsen då de oftast lider av samma beteendebrister som alla andra. Läkare, ingenjörer och forskare lyckas oftast sämre på börsen än andra, då de oftast tror sig veta mer än de gör.

  • Investerar i något de inte är bekväma med
Jag skriver mycket om kvantitativa strategier, momentum och annat här på bloggen. Är man inte bekväm med att investera på det sättet bör man inte göra det. Gillar man veta vilka bolag man äger bör man köpa individuella aktier snarare än en indexfond. Det är mycket upp till en själv och personligt vad för beslut man gör. Här är bra läsning om en som investerar aktivt i aktier som inte just kan investera kvantitativt på grund av detta. Själv är jag motsatt lagd, en aktie inköpt på grund av kvantitativa mått är lättare att hålla för mig än en aktie utifrån analys, eftersom analysen öppnar alltid upp för tvivel.
Listan kan fortsätta för evigt, detta var bara några exempel som kom när jag började fundera på detta. Sakta men säkert har jag börjat förstå varför 80-90 % av sparare bör spara i indexfonder och ha en väldiversifierad portfölj av olika tillgångar. Om det är något man bör lägga ner tid på är det att sätta ihop en sådan portfölj och sen följa den, här är en riktigt bra hemsida för att analysera olika alternativ. För er 10-20 % som tror ni kan och vill slå index, lär er bristerna ovan och se till att ni inte själva gör dem. Investering är en mental sport, vilket gjorde att jag tvingat mig kolla förluster i vitögat och lagt enorm tid i förberedande arbete för varje investeringsbeslut. För mer läsning om vanliga misstag trendföljande investerare gör, läs detta inlägg av Antonacci.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *