Att investera i fina företag

När jag började investera i aktier läste jag runt på internet på diverse bloggar och börstidningar om hur man bör investera i aktier. Huvudkonceptet verkade inte vara så svårt; investera i fina bolag som är i en god verksamhetstrend och växer stadigt. Warren Buffett gjorde så och han blev ju rik. Lyssnar man också på diverse fondförvaltare är det just sånt de pratar om och de är enormt pålästa om varför just deras bolag är så bra att investera i för tillfället. Det är i stort sett en blandning av investerare som vill investera antingen på kort sikt eller lång sikt beroende på det underliggande trenden i bolaget.

Det som däremot fattades i denna diskussion var värderingen. Rådande sanningar och lösryckta påståenden är anledningen till att jag inte läser/följer börsnyheter hos Di, Placera och Aktiespararna. Det har också gjort att jag anser att det passar de flesta att investera i indexfonder, eftersom många alldeles för lätt fastnar för en berättelse än gå på rena fakta.

Då jag gärna går på bevis och inte på lösryckta fakta valde jag under 2015 att sammanställa ett antal listor bestående av vad som sades då vara fina bolag. Tanken var att jag satte mig i situationen som en glad amatör som tänkte sätta ihop sin aktieportfölj utifrån diverse råd i tidningar och på sociala medier.

Fina företag
Första portföljen är ”Fina företag”. Innehaven visas nedan. Den innehåller totalt 15 bolag som klassas som bra företag som utvecklats bra senaste åren. Det är ofta bolag som rekommenderas i diverse forum och var i slutet av 2015 bland de mest populära. Resultatet för 2016; 3,4 % vs 5,8 % för OMXSPI. Så portföljen gick sämre än index för året, med enormt varierande avkastning för de olika aktierna.

Långsiktiga vinnare
Andra portföljen är ”Långsiktiga vinnare”. Den innehåller totalt 10 bolag där man köpt i tron att bolagen som gått bäst de senaste åren kommer gå bäst det kommande året. Jag har skrivit mycket om momentum här, men det fungerar på kortare sikt (månader) än år. Det här var aktier det skrevs mycket positivt om då de hade haft en enorm uppgång de tre åren innan dess. Resultatet för 2016; – 4,25 % vs + 5,8 % för OMXSPI.

Värdeportföljen
Den tredje och sista portföljen som jag sammanställde är ”Värdeportföljen”. Den är faktiskt från slutet av 2014 och innehåller totalt 10 bolag som var populära då. Men konceptet är ju att man ska köpa och behålla bolagen för evigt så kan vara intressant att se utvecklingen ändå. Många bolag hade så kallade ”moats” och konkurrensfördelar. Resultatet för 2016; + 5,7 % vs + 5,8 % för OMSXPI. Så bästa portföljen, men det ska tilläggas att 2015 inte var direkt något toppår för denna portfölj.

Tre olika portföljer av en hoppsättning bolag utifrån diverse börstidningar, bloggare och rekommendationer. Alla med bolag av fin karaktäristik eller vinnare senaste åren. Visade sig att inget av dessa koncept fungerade under 2016, men faktum är att det är ofta inget som fungerar oavsett år. De sätt som jag sett folk överprestera mot index under de senaste åren är antingen genom; egen analys och enorm insikt i deras bolag i portföljen (se inlägget Investera som Warren Buffett), personer skickliga på att tradea i rätt bolag samt de som köper systematiskt aktier som värderas lågt.

För att jämföra; hur hade avkastningen sett ut om man köpt aktier rent kvantitativt? I början av året satte jag upp några testportföljer som köpte aktier efter olika värdemått, se här. De hade gett följande avkastning; P/B: + 50 %, EV/EBIT: + 28,5 %, P/S: + 10,8 % och Magic Formula + 29,8 %. Alla kvantitativa värdeportföljer slog alla portföljer med fina bolag ovan. Alltså hade det varit mycket bättre att bara göra en enkel screen och välja ut topp tio aktier på denna än att läsa en massa aktieanalyser. Det är just därför jag investerar kvantitativt i aktier och inte försöker hitta fina företag.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *