Så hur har börsen som helhet utvecklats? Vanliga Sverigeindexfonder befinner sig på samma nivå som toppnivåerna under våren 2015, efter som mest fallit med 20-25 % i början av året. Globaindexfonder har passerat denna topp, men var nere med ungefär lika mycket i början av året. I år är Sverige och Globalfonder däremot upp med 10-15 % vilket kan anses vara en fullgod årsavkastning, så några större förluster har det inte varit tal om. Kollar vi tillbaka på de senaste 6 åren har vi i år fått högre avkastning än under 2010, 2011, 2012 och 2015. Alltså är det bara under 2013 och 2014 börsen har gett högre avkastning.
Om vi kollar på börsutvecklingen de senaste 20 åren kan vi få en lite bättre verklighetsuppfattning om börsen. Vi är ännu på toppnivåer och vi har ännu inte sett något fall att tala om. Men även dessa små fall gör att investerare skräms iväg från börsen, vilket inte minst skedde under efter IT-bubblan, finanskrisen och under 2012. Det är också sådana rörelser som gör att många spär på rörelserna på börsen och som gör att trendföljning och momentum fungerar.
![]() |
Börsutveckling senaste 20 åren |
Nu är det frågan vad som kommer att fortsätta. Många är skeptiska till börsen, vilket gör att den mycket väl kan gå upp, medan också det finns anledningar till att börsen ska gå ner utifrån värderingssynpunkt. Däremot är vi fortfarande i en högkonjunktur och tidigare större nedgångar har ofta kommit i samband med lågkonjunkturer. En bra indikator för världens börser är bland annat den amerikanska arbetslösheten och ännu har inte trenden vänt. Så de underliggande konjunktursignalerna talar fortsatt för en positiv utveckling på börsen, i alla fall tills konjunkturen vänder. Därefter vet vi inte riktigt vad som väntar.