Bästa strategierna för investera aktivt

Det finns ett antal väldokumenterade sätt att slå börsen över tid. Man kan dela in dessa i olika kategorier, men oftast handlar det om att betala mindre för aktier än vad de är värda. De mest kända och väldokumenterade sätten att slå börsen med är följande:

– Net-nets (Graham och Buffett)
– Speciella situationer och avknoppningar (Joel Greenblatt)
– Aktivist (Carl Icahn)
– Köp-och-behåll bra bolag (Buffett)

Alla dessa kategorier har använts för att slå börsen och personerna i parantes är de mest kända att ha lyckats bra. Det finns också mycket empiriska bevis att dessa strategier har funkat och många som har skrivits om på denna blogg.

De första två kategorierna är mer att man utnyttjar arbitrage som finns på marknaden, genom att köpa bolag som är extremt lågt prissatta eller som inte är bevakade av marknaden. Detta har visat sig vara den mest lönsamma sortens aktier att investera i och Buffett har sagt att om han hade endast någon miljon dollar skulle han kunna få 50 % i avkastning per år genom att investera på detta sätt. Greenblatt lyckades med just detta i 10 år när han investerade i speciella situationer, och det är något som fortfarande har funkat bra även om det nu är flera spelare i denna bransch.

Att vara aktivist som Icahn är däremot svårt, eftersom man då måste ta stora positioner och sätta sig i ledningar på företag. Däremot hamnar man i stort sett liknande aktier med de kvantitativa strategier som jag skrivit om här, och inte helt ovanligt dyker Icahn upp i ägarlistorna. Så att vara aktivist är svårt, men man kan följa John i detta fall.

Att köpa-och-behålla bra bolag är något Buffett är expert på och är klart den populäraste investeringsformen. Här kan man dela in det i lite olika sorters bolag, både de som är mer konservativt värderade och där man kan använda en approach likt Grahams defensiva kriterier, men också om man är mer aggressiv och köper tillväxtbolag till ett bra pris. Buffett är mest känd för det sistnämnda, att köpa bolag som växer mycket under lång tid till ett bra pris. Denna strategi skiljer sig mer åt från de andra, då de andra handlar om att utnyttja arbitrage på marknaden medan denna handlar om att identifiera bolag som i sig är bra.

Det finns en uppsjö bloggar som följer alla dessa strategier som nämns ovan. Jag identifierar min investeringsfilosofi mer åt de första kategorierna, då jag både har net-nets i min portfölj och köper kvantitativt billiga aktier. Fler som är mer aktiva i detta är bloggarna Värdebyrån och Cigarrfimpar, men ibland också Värdepappret och bloggarna kopplade till tidningen. För den senare kategorin, bra bolag som man köper och behåller länge så finns det en uppsjö av bloggar om. En som jag sett nyligen som lyckats riktigt bra är Nemcap, kan rekommendera att läsa hans blogg och det senaste inlägget.

När det gäller att vara aktiv på aktiemarknaden krävs det enorm insats i att vara påläst och förstå sina aktier. Själv förstår jag t.ex. inte det speciella med bolagen som Nemcap har i sin portfölj. Hans rekommendation är att spendera +15 timmar i veckan i flera år för att lyckas bra. Att jämföra, så la en tidigare kollega ner så mycket tid på sin löpning och han kom som bästa europé i New York Marathon. Det är handlar alltså om en extrem disciplin och övertygelse för att lyckas bra, och det är endast några få som lyckas så bra efter att ha lagt ner så mycket tid. Många av de ovan nämnda arbetar heltid med investeringar och de är kända för att arbeta långa veckor. Geoff Gannon, som också lyckas bra med att investera aktivt, anser att absolut minimum är att spendera en timme om dagen, och i så fall på 5 aktier som man har i 5 år. Det innebär mer än tvåhundra timmar per aktie. Så det tar mycket tid att lyckas bra på aktiemarknaden och oddsen är emot en. Av just denna anledning nöjer jag mig med att investera kvantitativt, då det tar minimalt med tid och många gånger presterar långt lika bra som om man skulle varit aktiv.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *