You know nothing

Ju mer man läser desto mer inser man hur lite man vet. Speciellt gäller det sådana saker där det inte finns några självklara svar, så som hur börsen och ekonomin ska utveckla sig i morgon eller det närmaste året. Efter att febrilt följt finansiell media och olika bloggare i några år nu så kan jag säga att jag blir ännu mer övertygad att det är extremt svårt att förutse morgondagen och utvecklingen framöver. Det enda man kan göra är att se på dagens läge, göra en bedömning och inte ta för stora risker. Man förstår verkligen varför erfarna investerare många gånger helt gett upp någon slags marknadstajming eller liknande approacher, många gånger har de insett att de inte kan säga varken bu eller bä.

Ett återkommande tema på diverse bloggar är hur börsen är högt värderad och kommer falla. Dessutom att det är en bubbla i tillgångar kopplade till räntor, som obligationer och bostäder. I och med den initiala nedgången på börsen trodde många, inklusive jag själv, på fortsatta nedgångar och att vi nu skulle se ett börsras. Nu har börserna snarare vänt upp och vi ser nya rekordnivåer på börserna. Många trender som rådde förra året har fortsatt starkt i år, och ännu har inte domedagsprofeterna fått rätt. Småbolagen här i Sverige har genomgått ett ordentligt rally och Stockholm mid cap är upp med + 35 % i årstakt. Det är en otrolig uppgång när man tänker efter och man kan undra hur länge det kan fortsätta. Men en trend håller i sig mycket längre än man tror och så kan denna.

Det enda man kan göra är att vara ödmjuk i sin egen förmåga och göra väl informerade val. Visst har vi en högt värderad amerikansk börs, men börserna i resten av världen har i dagsläget en lägre värdering än under 2007. Visst har vi höga priser på bostäder i Sverige, men förutsatt att räntorna är låga går dessa att försvara. Det enda man kan göra är att inte ta för stora risker och vara väl medveten om de risker man tar. Jag brukar regelbundet skriva och säga att man alltid ska vara beredd för en 50 %-ig nedgång i aktier, det kan alltid komma och man ska vara förberedd för en sådan i portföljen. Men också åt samma tankesätt bör man vara beredd på en 100 %-ig uppgång i aktier, för en sådan kan alltid ske och något man aldrig vet. Det har skett sedan januari 2014 i svenska småbolag, den tidpunkt jag började blogga och många skrev att börsen var högt värderad och tvekade att investera. Man vet aldrig när det kommer till investeringar.

Det är trots denna ovisshet en ganska intressant period vi är inne i nu. Börsen har vänt från en nedåtgående trend till att gå upp nu på senaste tiden. Svenska småbolag är upp mycket senaste året, intresset verkar rekordhögt med över 70 % nya aktieägare bland de största aktierna hos Avanza och att satsa på hög direktavkastning och högt avkastande räntepapper har fortsatt lönat sig. Allmänt verkar oron från början av året vara bortblåst och vi kanske är inne i en stundande tjurmarknad. Eller så är detta en riktigt långdragen bull trap och allt vänder ner igen. Som sagt, man vet ingenting.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *