Konsten att inte göra någonting

När det kommer till investeringar och speciellt mer värdefokuserade investeringar handlar det mycket om att vänta och inte göra någonting. Sedan sommaren har jag inte gjort mycket i min egen portfölj, och man märker att den arbetar på ändå. Mycket handlar om att förbereda sig, att läsa på och att vänta ut på att marknaden ska upptäcka de aktier man köpt och uppskatta dessa. Det är intressant hur många aktier kan gå sidledes, eller till och med falla, en längre period för att sedan dubblas i värde på kort tid. Detta har just hänt för ett antal aktier i min portfölj, helt utan förvarning om att det är just dessa aktier som går upp utav av de totalt 50 som finns i portföljen. Den enda gemensamma faktorn är att de oftast varit riktigt billiga, men också bland de mest osäkra aktierna.

Det finns en viss fascination med att vara en mer långsiktig investerare som inte behöver lägga så mycket tid på sin portfölj emellanåt. Livet är i ständig förändring och nya prioriteringar kommer upp. Läsare av denna blogg har märkt att inläggsfrekvensen minskat något efter sommaren, då mycket nya intressanta projekt parallellt med bloggen dyker upp. Jag har inte behövt analysera ett bolag på månader, även om intresset ibland blossar upp. Istället kan man lägga tid på att utveckla andra färdigheter och lära sig andra kunskaper. Själv läser jag väldigt mycket, då det dels ingår i mitt yrke men också som hobby, vilket gör att man lär sig hela tiden kontinuerligt och kan implementera det på diverse sätt.

Då och då under hösten har jag kollat in min aktieportfölj och det är intressant att se hur den nått nya all-time-highs utan att göra något. Det underbara med att investera är att om man gjort sin bakläxa så blir man belönad genom att bara att vänta. Visst kan man vara aktiv och bevaka börsen varje dag, ändra sitt beslut på olika rapporter som kommit ut och försöka vara personen som vet mest, men många gånger kommer det inte löna sig och det är få som lyckas bra med det i längden. De investerare jag läst om som lyckats bra i längden brukar ha mycket längre perspektiv, vara pålästa och sitta på sina innehav ett bra tag innan de säljer. De vet att värde realiseras ofta först efter ett antal år. Som Keynes sa: “The market can stay irrational longer than you can stay solvent.”. Det är här som många värdeinvesterare skapat sin fördel; de har ett långsiktigt perspektiv.

Ett sätt jag fördrivit tiden på sistone är genom att lyssna på podcast. De är perfekt att göra när man är ute och reser, tycker verkligen att det är ett slöseri att sitta och spela mobilspel som de bredvid mig på planet brukar göra. Kan verkligen rekommendera ett flertal amerikanska podcast, däribland The Investors Podcast, Meb Faber ShowInvest Like the Best och EconTalk. De finns flera bra svenska också, men anledningen till att jag lyssnar på dessa amerikanska är för att de har oftast intressantare gäster och är tidlösa (svenska mer fokuserade på senaste veckans nyheter). Därmed kan man lyssna igenom hela deras bibliotek på de som man tycker är mest intressanta. Det är också i linje med att jag minskat all slags konsumtion av finansiella nyheter och vanliga nyheter, då de är oftast irrelevanta i långa loppet. De skapar mest bara oro och tidsslöseri samt tiden kan man lägga på att göra mer relevanta saker, som att läsa en god bok.

Konsten att inte göra någonting kan många gånger ändå innebära att man gör en hel del. I mitt yrke som forskare känns det många gånger att man inte gör något, men trots det är jag upptagen i stort sett från jag går upp tills jag går och lägger mig. Både inom forskningen och inom investerandet handlar det om att majoriteten av tiden att förkovra sig i information, diskutera detta, skriva om detta och sedan är det ytterst en liten del av tiden man verkligen ”gör” något. Mitt råd är att låt portföljen arbeta på i det tysta och istället ta en bra bok, lyssna på en bra podcast, läs ett vettigt blogginlägg och bli en bättre investerare. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *