Status för aktieportföljerna

Det var ett tag sen jag uppdaterade utvecklingen för mina aktieportföljer. Här kommer en liten snabb genomgång av dem och hur jag tänker framöver. 
Totalt har jag sju stycken aktieportföljer där nu alla följer mer eller mindre mekaniska regler baserat på de studier som presenterats här på bloggen. Fem av dessa är rena svenska kvantitativa portföljer som baserar sig på simpla regler, medan två av dem är amerikanska portföljer med lite mer detaljerade regler (tidigare den aktiva portföljerna). De utgör totalt 50 % av mitt sparande varav hälften är i de svenska och hälften i de amerikanska. Resten av sparandet ligger i diverse ETF:er och sparkonton. 
Avanza har en trevlig funktion som heter Portföljrapport, vilken kan slå ihop utvecklingen för alla portföljer. Här visas utvecklingen för alla mina aktieportföljer sedan start:
Det har gått ganska bra på sista tiden och portföljerna har nått ny all-time-high. Kollar man mer individuellt så är uppgången på 50 % för de svenska portföljerna (mycket driven av mid cap index som är upp + 54 % under perioden) och 77 % för de lite mer aktiva amerikanska portföljerna. Helt okej utveckling på 1 år och snart 9 månader. 
Min grundfilosofi är att ha ett flertal koncentrerade portföljer efter strategier som visat sig fungera bra i längden. Nedan visas fördelningen av alla aktier och ingen aktiepost utgör mer än 5 % av portföljen. Därmed är bolagsrisken i portföljen relativt liten med över 50 aktier i portföljen, men det är fortfarande en hög exponering mot diverse faktorer. 

Det är också mycket tur som drivit utvecklingen i många portföljer och den extrema uppgången i svenska småbolag. Vi kan se en ”mean-reversion” i svenska småbolag framöver, vilket gör att en småbolagstung portfölj kommer arbeta i motvind. Dessutom har den amerikanska net-nets portföljen gått upp med +27 % sedan juli, vilket är en ordentligt bra start som kan vara svårt att bibehålla. Klart så hög överavkastning som skett hittills tror jag är svårt att få framöver.

Det är intressant hur bra ändå dessa relativt passiva portföljer kan gå. Trots en bred portfölj går det att få bra avkastning. Det hela gäller att vara viktad mot rätt faktorer och rätt sorts bolag, kapitalallokering är helt klart viktigt i detta fall. Det är också kul hur lite jag analyserat de individuella bolagen, totalt tar underhållet av aktieportföljerna några timmar per kvartal.

Vi får se nu hur utvecklingen sker framöver och om portföljerna går fortsatt bra. Ännu har vi inte sett någon bra utveckling för internationella värdeaktier som jag äger via ETF:er och för den amerikanska value composite-portföljen. Förändringar som kan ske framöver är att koncentrera portföljerna mer i kombinerade portföljer som utnyttjar både värde och momentum och bredda portföljerna för att investera i flera marknader. Jag genomför för tillfället en bevakning av portföljer efter trending value på Stockholm mid och large cap vs alla aktier på Börsdata (hela Norden) och den nordiska portföljen har slagit den svenska med 9 % senaste månaden. Men för tillfället är jag nöjd med nuvarande portföljer och kommer att ha de på liknande sätt ett tag framöver. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.