Tio anledningar till varför jag investerar i börsen och inte i en bostad

Efter att sparat nu i några år så har jag tillräckligt för att investera i en bostad. Däremot så väljer jag att inte göra det utan investerar i börsen istället. Här följer de anledningar som ligger till grund för mitt beslut:

  1. Har ett förstahandskontrakt till en bra och billig hyresrätt. Detta är den viktigaste punkten, eftersom den möjliggör att jag kan välja att stå utanför eller gå in i bostadsmarknaden.
  2. Har en tidsbegränsad anställning. Som doktorand är min anställning 4-5 år, vilket gör att jag redan på förhand vet att jag kanske måste flytta på mig om några år.
  3. Vill ha friheten. Att inte ha sina pengar låsta i en bostad är en ovärderlig frihet. Skulle jag skaffa en bostad skulle jag försöka se till att inte ha mer än hälften av kapitalet låst i denna.
  4. Den extrema hävstångseffekten. Oftast går man in med 80-90 % belåning i en bostad, vilket gör att vid en nedgång på 10-20 % så är hela ens insats bortblåst och man riskerar att förlora mer än 100 % av sitt kapital.
  5. Den låga historiska värdeökningen. Bostäder har över tid haft 1 % reell värdeökning senaste 150 åren, vilket också går i cykler. Med de senaste två decenniernas höga prisökning så kan man inte förvänta sig så prisökning mycket framöver, snarare tvärtom.
  6. Den låga direktavkastningen. I jämförelse med äldre hyreslägenheter är direktavkastningen på motsvarande bostadsrätter 2 % i Uppsala, medan 4 % mot nya lägenheter och andra hand (direktavkastning = skillnad i hyra och avgift genom värdet på bostaden). Har man lyckats köa till sig ett kontrakt eller fått det på annat sätt kan det vara mer prisvärt än att köpa.
  7. Finner inget behov av att äga min egen bostad. Många vill äga sin egen bostad eftersom det ger dem mervärde. Själv gillar jag att kunna ringa hyresvärden och låta de fixa problem i lägenheten, exempel från sen jag flyttade in; kylskåpet gick sönder, kranen droppade, problem med avloppet, lampknappen gått sönder. Utöver det så tapetserade de om hela lägenheten vid inflytt.
  8. De låga räntorna. Om nu räntorna kommer att ändra på sig framöver, så kan det ha konsekvenser för hela bostadsmarknaden. Avgifterna behöver gå upp och priserna kommer att pressas. 
  9. Diversifiering. Att investera i en bostad är motsatsen till att diversifiera, speciellt om det också är den enda investeringen. Man investerar lokalt, investerar i en enda tillgång etc etc. Investerar man i finansiella tillgångar kan man investera globalt och inte vara beroende av den lokala konjunkturen.
  10. Oroande risktagande. När man diskuterar bostäder med diverse människor så verkar det som att många inte är medvetna om den risk de tar. De är oftast förblindade av den stora uppgången som skett i bostäder och anser att bostäder alltid är en bra investering. Det är oroande att gå in i en sådan marknad.
Med detta sagt så är anledningarna till hur man investerar mycket beroende på sig själv och sina egna prioriteringar, men jag är lite emot standardrådet att man ska investera i sin egen bostad, speciellt när det också blivit ett standardråd och alla anser att det är en självklar investering. Tyvärr har vi en dissfunktionell hyresmarknad här i Sverige, men lyckas man väl få en hyresbostad kan det vara bättre än att köpa. Men står man i läget att hyra dyrt i andra hand, har bra med besparingar, ska bo länge i ett område och så vidare, är det klart intressant att köpa. I så fall kan jag rekommendera detta inlägg av Besser. Ännu är också trenden upp på bostadsmarknaden. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *