Nya roliga funktioner hos Avanza

Jag har sett två nya kul funktioner hos Avanza nyligen. Dels är det att de nyligen lanserade Sharpekvoten som man kan följa för sin portfölj, vilket är ett riskmått som mäts som avkastning genom standardavvikelse. Vad jag förstått det som så beräknas det hos Avanza som i stort sett avkastningen senaste året genom standardavvikelsen för senaste året, vilket stämmer ganska bra med min Magic formula-portfölj som visas nedan:

Alltså, 57,72/18,68 är ungefär 3,18 (blir något under men det kan ha att göra med exakt beräkningsalgoritm, samma för andra portföljer). Notera att denna Sharpekvot är däremot mycket högre än de Sharpekvoter som man får om man testar perioder på 40-50 år för Magic formula, de är närmare 1 eftersom stora nedgångar etc är medräknade.

För att jämföra med Shareville så verkar de beräkna Sharpekvoten på samma sätt. Min portfölj med uppgång på 22,67 % senaste året och 13,8 % i standardavvikelse har en Sharpekvot på 1,6 (ca 22,67/13,8). Den blev precis 3-stjärnig, vilket gör att ca 1,5-1,6 i Sharpekvot är gränsen för att hamna bland topp 10 % av portföljerna på Shareville. Alla mina fem svenska kvantitativa portföljer kvalar därmed in i motsvarande topp 10 % hos Shareville. Så alltså ett bra år för kvantitativa portföljer, slagit 90 % av investerarna på Shareville. Magic formula-portföljen som gått bäst är i topp 1 % räknat på Sharpekvot bland Sharevilles över 50 000 portföljer.

En annan kul funktion är utvecklingen av antalet ägare hos olika aktier hos Avanza. Vet inte om det funnits ett tag, men först nu jag sett den och kollat runt hur den utvecklingen har skett. Nedan visas den för H&M som är den mest ägda aktien. Där har antalet ägare ökat från 47 000 till 82 000 senaste året, en ordentlig ökning:

Denna trend har varit bred, och de mest ägda aktierna på Avanza har sett ägarantalet öka rejält senaste året. Nedan visas ökningen med antal ägare på ett år för topp tio ägda aktier hos Avanza (kursutveckling i parantes):

  • H&M            75 % (-19 %)
  • Investor        44 % (+7 %)
  • Telia             42 % (-15 %)
  • Ericsson       35 % (-28 %)
  • Fingerprint   185 % (+73 %)
  • Volvo           40 % (+ 20 %)
  • Betsson        68 % (-32 %)
  • Nordea         91 % (-12 %)
  • Kinnevik      80 % (-8 %)
  • SEB              47 % (-7 %)

I snitt innebär det en uppgång på 71 % och kursutvecklingen varit för dessa aktier -2,1 % mot  + 11 % för OMXSPI, trots Fingerprint. Märks att de flesta väljer stora jättar och det ökar gärna mycket i de aktier som gått ner mycket (t.ex. H&M och Betsson). Det är ganska förvånande att det ökat så mycket, då det känns som att många varit negativa till marknaden i ett tag nu. Men det förklarar också den småbolagshausse vi haft, intresset för börsen är verkligen på topp. Som flera sagt, småsparare shoppar loss medan institutionella investerare är riktigt försiktiga. Om detta är ett bubbelbeteende eller kopplad till uppgången i bostäder är svårt att säga. Men det känns som man bör vara försiktigt när antalet ägare på Avanza ökar med över 50 % i årstakt. Eller köpsignal på Avanza aktien?

Det finns ett gäng andra intressanta funktioner hos Avanza. En jag kan rekommendera för er som också har flera portföljer är att använda ”Portföljrapport” för att slå ihop utvecklingen för alla portföljer. Det är oftast grafer därifrån som jag visar här på bloggen. Fliken ”Värdepapper” tog också mig ett tag att se, längst ner visas totala utvecklingen för alla konton och klickar man på stapeln för ”Utdelning” så får man se utdelningen från varje aktie. Samma om man klickar på pajbitarna i ”Fördelning på alla konton”. Riktigt kul i alla fall att Avanza utvecklar alla dessa roliga funktioner, motiverar en att spara mer och följa sparandet i detalj.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *