Är faran över på börsen?

Börsen är ännu ner här i Sverige från toppnivåerna under våren 2015, men småbolagen har gått bra sen dess så den björnmarknad som varit har inte slagit hårt på alla ställen. Dessutom är USA:s börs på nya toppnivåer och vi har sett en ordentlig vändning på en del marknader sedan januari i år. Då kan man fråga sig, är faran över? Kommer det vara en förnyad tjurmarknad framöver?
Att börsen går ner i rådande högkonjunktur är inte något nytt. Börsen gick ner på grund av diverse kriser under 1987, 1998 och 2006, ca 1-2 år innan börsen toppade. När nedgången började förra året skrev jag om just detta, om det var en större nedgång på gång eller endast ett tapp i den tjurmarknad som pågick. Däremot har de tidigare tappen endast varit i ett halvår, medan detta tapp har nu pågått i över ett år för breda index (SIX RX -3,54 % sedan toppen 27 april 2015). Nu har marknaden slagit om till en bullish signal i och med att vara upp med 6 % på 1 års sikt, samt att vara över 200 dagars glidande medelvärde. 
Kollar vi på den underliggande konjunkturen så har den fortsatt starkt. Nedan visas arbetslösheten i USA mot 10 månaders glidande medelvärde som är en bra indikator för börsutvecklingen. Kombinationen av att arbetslösheten går över 10 månaders medelvärde samtidigt som börsen går under 200 dagars glidande medelvärde har varit bra sälj-indikatorer. Än är vi inte där, men trenden i arbetslösheten börjar mattas av, liksom trenden på börsen senaste året och arbetslösheten närmar sig tidigare konjunkturtoppar vid år 2000 och år 2007.
Här i Sverige är arbetslösheten inte lika bra indikator. Däremot kan vi kolla på antalet varsel som ligger på låga nivåer, i nivå med när konjunkturen toppade år 2000 och år 2007.

Det intressanta för i år är att antalet nyanmälda platser når rekordnivåer. Aldrig tidigare har arbetslöshetsförmedlingen fått in så pass många nyanmälda platser vilket är ganska förvånande med det man läser i media etc.

Utifrån denna data kan man säga att vi är någonstans i högkonjunktur där det kan vara något år innan det kan slå om till lågkonjunktur. Nu vet man aldrig hur tuff en lågkonjunktur kommer att bli och hur hårt det kommer drabba börsen, då det verkligen varierat genom åren. Oavsett så kan både börs och underliggande ekonomi gå bra i något år till och det kan komma nedgångar senare. Eller så kan det vända snart igen på grund av en oförutsedd händelse. Man vet aldrig, därför är det alltid bra att vara på den säkra sidan, inte ta för stora risker och investera systematiskt.
Läs också Gottodix kloka tankar om dagens börsläge: https://gottodix.blogspot.se/2016/09/kvitterflodet-om-rantan-guldet-och.html

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *