Vad gör stjärninvesterarna?

Det är alltid roligt att kolla vad superinvesterarna gör, de som driver stora hedgefonder i USA och fått en avkastning på runt 20 % per år under längre tider i sina karriärer. Den mest kända är Warren Buffett som de flesta skriver om inom bloggsfären, speciellt värdeinvesterare, men det finns också ett antal andra lika framgångsrika investerare. Idag så kan man följa ett antal av dessa och vad de gör via hemsidan Insidermonkey.com.

En av dessa är Stanley Druckenmiller. Han arbetade på George Soros hedgefond tidigare och har nu sin egen. Han har också kommit upp i rubrikerna på diverse nyhetsmedier, då han är mycket skeptisk till dagens börs. Själv har han ett tag varit förespråkare för att köpa guld ett tag, och har själv en större position. Nu på senare tid har han investerat en hel del i både råvaror och energi.

Stanleys tidigare arbetsgivare, George Soros, som blev känd för att gå kort pundet (och också kronan om jag inte missminner mig), har nu börjat korta S&P 500 med olika optioner, mycket likt den tail-hedge strategy jag berättade om innan. Utöver det har han också sålt en del guldbolag, efter att ha varit riktigt bullish på det tidigare.

Ray Dalio är en annan känd investerare som lyckats bra på just makro. Han har en enorm del av sin portfölj i tillväxtmarknader, men är ner något från 50 % som mest. Han förespråkar också guld och guldbolag, men det var för ett tag sen och svårt att säga om rådet är detsamma idag. Trots allt så är han en av de investerare som investerar i guld och marknader utanför USA.

Carl Icahn, som är något mer känd, köper råvaror och energi för fullt. Såg honom som största ägare i flera av de råvarubolag som jag kollade på i somras. Han är ute efter alla hatade branscher, och han gillas inte riktigt av börsen i övrigt och av media då hans aktie fallit mycket. Trots det verkar han tro på det han gör och fortsätter investera i råvaror och energi.

Det är alltid intressant att se vad dessa investerare gör, men ett tema i år har varit att satsa på guld, råvaror och energi, samt att flera kollar utanför USA. Sen är det alltid svårt att avgöra hur stora positioner dessa personer har, men också hur aktuella de är, då många rapporter som visas på Insidermonkey är nu nästan ett halvår gamla. Trots det så kommer det regelbundet nyheter i vad för positioner de tar, vilket jag också försökt återge ovan. Oavsett tror jag att det kan löna sig att följa bland världens bästa investerare in i hatade branscher och sektorer, så som tillväxtmarknader, råvaror och energi.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *