Svårigheten med kvalitetsbolag

Det finns många som förespråkar att man ska följa trender på aktiemarknaden, köpa kvalitetsbolag samt hålla dessa under lång tid, alternativt byta mellan olika kvalitetsbolag. Kända Twitter- och bloggprofiler som Kavastu, Snåljåpen, ValueWizard, Investeraren etc har denna approach och de har lyckats ganska bra på börsen de senaste åren. Själv har jag också kollat på denna slags strategi, men det gäller att man har känslan för det, hoppa på rätt trender och följa dessa. Det är något som är allmänt svårt och kräver också ganska stor bevakning av börsen, samt att man tror på sina beslut.

För att testa just denna approach så valde jag för ett år sedan skapa en bevakningsportfölj via Di Trader. Den innehöll då bolag som hade presterat bra åren innan och ansågs som fina kvalitetsbolag av resten av börsen. Sedan starten den 22a september 2015 har den nu gått plus minus noll medan börsen (SIX Return Index) är upp med 9 %. I jämförelse är Magic Formula upp med 49 % under samma period, så kan ju säga att jag är nöjd att välja Magic Formula framför dessa kvalitetsbolag.

Det visar svårigheten med att välja kvalitetsbolag och bolag som de flesta säger är bra. Oftast är det inprisat i aktierna, vilket gör att avkastningen inte kommer till de som köper bolagen. De som lyckas ganska bra med kvalitetsbolag är mer lagda åt trendföljning på vad som är populärt på börsen, än att äga kvalitetsbolag för evigt. Det gör bland annat nämnda Twitterprofiler ovan, men också kan man se det i t.ex. bland Carnegie Småbolags innehav, då de hade både Betsson, Unibet och Byggmax i topp 10 för ett år sedan där alla är utbytta nu.

Trender kommer och går på börsen, och något jag märkt efter studerat börsen i detalj senaste åren är att trender fortsätter gärna länge. Bra måttstock är MA200 (200 dagars glidande medelvärde), vilket gör att man kan hoppa på kvalitetsaktier som trendar uppåt och sälja de som trendar nedåt. Bland några intressanta aktier så har trenderna varit följande:

Trender som slutat:
Betsson
Unibet
NetEnt
Byggmax
Hennes & Mauritz
Fingerprint

Trender som fortsatt:
Vitrolife
Kopparbergs
AQ Group
Bahnhof
Victoria Park

Trender som vänt:
Lucara
Oriflame

För rent nöjes skull så valde jag att starta en ny portfölj på Di Trader som ska vara lite en trendföljande strategi i kvalitetsbolag. Helt enkelt, köpa de tio aktier som är populära och anses vara kvalitet och har trenden med sig. Ingen djupare analys är gjord, utan jag litar blint på diverse Twitter gurus och att de kan sin sak och rekommenderar rätt sorts aktier. Nu får vi se om denna går bättre (igår var ju lite av en besvikelse):

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *