Orsak och verkan på börsen

Det är ganska svårt att se sambanden mellan orsak och verkan på börsen och man blir lätt lurad att tro det är något annat som orsakat något. Ett exempel på något sådant från vardagen är när man försöker åtgärda orsaken till ett fel men det visar sig vara något annat. För mig hände det när jag var ute och sprang och ljudet hackade på min ljudbok, vilket jag först trodde att det berodde på hörlurarna, men då det i själva verket var att ljudfilen var korrupt. Jag sprang i alla fall tre pass och vred konstant i hörlurarna innan jag förstod det, vilket gjorde att jag kände mig lite dum i efterhand.

Ett liknande problem med orsak och verkan insåg jag nu ha skett när jag analyserade utvecklingen i min aktiva portfölj. Den har gått riktigt bra i år, vilket jag trodde berodde på att jag valt ut rätt aktier och gjort en bra analys. Däremot insåg jag att den stora orsaken till årets utveckling var min exponering mot råvaruaktier och gruvbolag. Dessutom insåg jag att mitt val av att köpa enskilda aktier istället för breda ETF:er har dragit ner min avkastning och hade jag helt enkelt investerat i ETF:erna hade jag fått högre avkastning. Så den stora avkastningen kom helt enkelt från att ha investerat i rätt sektor och inte investerat i rätt aktier.

Det är just detta som är det svåra på aktiemarknaden och har fört mig allt mer mot att investera efter kvantitativa metoder. Jag tror att marknaden inte är helt effektiv och i stunder av överreaktion så finns det bra köplägen på marknaden. För att hitta dessa är kvantitativa metoder riktigt bra, då man oftast kan utnyttja andra aktörers brister med dessa. Så var det med råvaror och energi i januari i år, då det blev riktig panik i marknaderna och alla skulle sälja sina innehav.

Andra problem med orsak och verkan är också att se vad som driver avkastningen. Det kan man framförallt se i de kvantitativa portföljerna där avkastningen har skiljt sig mellan + 100 % till -30 % för aktier köpta efter samma värdemått. Vad som drev den ena aktiens avkastning och inte den andra blir först klart i efterhand. Det är också det som gör det svårt att investera efter dessa aktivt, eftersom man ofta kan göra upp förklaringar i efterhand om varför den ena aktien gjort det ena eller det andra. Dessutom tenderar man gärna sälja av vinnarna och behålla förlorarna, vilket jag själv gjort flera gånger senaste året.

Efter att nu riktigt noga följt börsen i något år nu och läst på en massa om forskning relaterat till aktier och tillgångar så förstår jag varför värde och momentum driver avkastning. Värde fungerar på grund av att investerare överreagerar och vill sälja allt, mycket för att inte underprestera på kort sikt. Momentum fungerar genom att trenden gärna fortsätter och allt inte ändras på en dag. Det är riktigt kraftfulla verktyg och även om inte orsak och verkan är direkt kopplade där så är de ganska bra indikatorer på framtida avkastning. Investerare i allmänhet är alldeles för duktiga att se orsak och verkan i alla möjliga saker för att driva priser till olika extrempunkter och som skapar lägen för de mer kvantitativt inriktade investerarna.

EDIT:
Fick intressanta kommentarer på Twitter och kom på att tänka på grafen nedan. Om man har haft en mid cap exponering senaste året, har man verkligen slagit index? Orsak och verkan återigen.

2 reaktioner på ”Orsak och verkan på börsen”

  1. Mkt intressant analys. Investerare lägger ner oprortionerligt mycket tid på det ideosynkratiska. Mer lönsamt att lägga ner tid på att se till att portföljen ligger rätt positionerad utifrån faktorer med hög förklaringskraft som storlek, branch och valuta än att jaga alpha.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *