Ombalansering i aktiva värdeportföljen

På grund av minskad tid för aktieanalys har jag valt att göra en liknande förändring i min aktiva portfölj som i de andra portföljerna och satsa på att endast balansera om portföljen en gång per år. Den kommer vara lika koncentrerad som de andra med tio aktier i portföljen och är tillsammans med net-net portföljen min exponering mot USA. Nu kommer inte portföljen vara fullt så aktiv längre, utan målet har snarare blivit att utforma en egen strategi. I år går jag främst på att köpa en välavvägd portfölj av amerikanska värdeaktier av hög kvalité (F-score), men målet är att vidareutveckla strategin fram till nästa ombalansering.

De kriterier jag valt till att använda är att köpa de aktier som rankats högst efter sammansatt värde (value composite) med en F-score på 7 eller över. Detta för att få fram de mest kvalitativa billiga aktierna som finns på marknaden som har positiv ”momentum” i deras verksamhet, vilket ett högt F-score tyder på. Jag har valt att undvika gå efter vanligt prismomentum då värdeaktier generellt gått dåligt senaste året, men också för att aktier med högt F-score tenderar att klara sig bra utan momentum. Kollar vi på de aktier som kvalat in är det bara två av tio som har negativ avkastning senaste året och kravet på hög F-score har automatiskt sållat ut de aktier med högst momentum.

Processen har varit relativt enkel där jag använt följande screener och dubbelkollat att datan stämmer i deras resultaträkningar. Sen har jag använt Yahoo Finance för att enkelt få en översikt över bolagens resultat och balansräkningar för att beräkna F-score. Många företag har också kommit med halvårsrapporter, så jag dubbelkollade att deras F-score är på fortsatt hög nivå även med dessa. Det tar lite tid, men många gånger är screeners inte helt tillförlitliga när det gäller F-score. Listan aktier som kvalade in blev följande:

 1. Transocean (RIG)
 2. Atwood Oceanics (ATW)
 3. Greenbrier (GBX)
 4. Noble Corp (NE)
 5. Navios Maritime (NNA)
 6. Tsakos Energy Navigation (TNP)
 7. Benchmark Electronics (BHE)
 8. Best Buy (BBY)
 9. GameStop (GME)
 10. Wabash National (WNC)
De översta tre finns redan i portföljen och de undre sju kommer att köpas i veckan. Man kan se några intressanta teman på listan. Dels hamnade tre finansiellt starka oljeborrningsföretag i topp (RIG, ATW och NE), vilket inte är konstigt med tanke på den pessimism som finns bland oljeföretag. Detta gör också att två oljetankersföretag (NNA och TNP) har hamnat på listan, vilka hamnat i liknande sits. Konstigt nog borde oljetankers gynnas av den billiga oljan, vilket de ser ut att göra om man kollar deras resultat och balansräkningar (båda får F-score 8). 
De andra bolagen på listan ovan innefattar tre till teman. Dels är det Greenbrier och Wabash National inom transportsektorn, Greenbrier gör godsvagnar och Wabash gör trailers till lastbilar. Best Buy och GameStop har påverkats av internetförsäljningen så som Amazon och Steam, medan Benchmark Electronics är ett OEM företag. Det var nära på att hamna flera OEM företag och det finns en del teknologibolag som är billiga i dagsläget, inklusive kända jättar som Western Digital och Micron.
Portföljen är en riktig ”contrarian” portfölj och har aktier i de branscher ingen vill ha för tillfället, oljerelaterade bolag, shipping bolag, transport och vanliga butiker. Som vanligt med kvantitativa strategier kommer vissa gå bra framöver medan andra kommer gå mindre bra. Mina andra kvantitativa portföljer innehåller aktier som gått upp över 100 % sedan köp, men också ner -30 % sen köp. Det är lite det som är tjusningen med dessa kvantitativa portföljer, man vet inte på förhand vilket bolag som kommer att gå bäst utan det kan verkligen skilja sig åt. 
Kollar man på statistiken för portföljen som helhet så är det bolag med ett marknadsvärde på 700 MUSD i snitt, har ett P/E-tal på 6, handlas till P/B 0,9, P/S 0,5 och EV/EBITDA 4. Utöver det har bolagen en shareholder yield på 11 %, så för utdelningsinriktade investerare bör det vattnas i munnen. Ta t.ex. Best Buy, som handlas till P/E 11 och stadig intjäning samt köper tillbaka aktier motsvarande 10 % av marknadsvärdet utöver en direktavkastning på 5 %. 

Nu får vi se hur denna värdeportfölj kommer att gå det kommande året, men jag har en förhoppning att värdeaktier kommer få revansch i USA efter några år av dålig prestation. Men man vet aldrig och det är också bra att förbereda sig för att portföljen kan underprestera index.

2 reaktioner på ”Ombalansering i aktiva värdeportföljen”

 1. Hur tänker du beträffande riskspridning? Hade du kört på om ALLA aktier på listan hade varit oljeborrningsföretag? Jag funderar på om det är bättre att bara välja ett, eller två, företag i samma kategori? De med högst F-score.

 2. Jag hade tänkt begränsa mig alternativt haft flera bolag. Det höll på att bli tre oljeborrningsföretag, två oljetankersbolag och tre raffinaderier (men de senare hade lägre F-score för 2016 än 2015), i så fall hade jag valt att inkludera dessa men haft fler bolag. Framöver kommer jag nog inkludera fler bolag för att kringå problemet, eftersom det är svårt att välja ut när alla är rankade ungefär lika med samma F-score.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *