Månadsrapport juli

Det har varit en ganska intressant månad som passerat, sentimentet har vänt och börsen är upp 5,5 % under månaden. S&P 500 har nått nya höjder och har de senaste veckorna legat nära all-time-high. Här i Sverige har värdeaktier gått bra och de kvantitativa strategierna har gått upp med 8 % denna månad. Sedan jag börjat starta med att investera med kvantitativa/mekaniska strategier på svenska börsen i början av förra året har de slagit index med över 30 %, se utveckling nedan.

Mycket av avkastningen för de kvantitativa strategierna är den höga avkastningen för mid cap index, som under samma period gått upp med 45 %. Trots den höga avkastningen för mid cap så har få småbolagsfonder kunnat fånga denna uppgång och det är bara en småbolagsfond (Carnegie Small Cap) som klarat att slå de kvantitativa portföljerna.

Det är lätt att efter sådana här tider av hög avkastning mot index att tro att sådana här strategier alltid kommer ge bra avkastning, men det är viktigt att komma ihåg att det går i vågor och att de kan underprestera index då och då. Ett bra exempel är i USA där värdeaktier gått dåligt de senaste åren.

De aktiva strategierna som ligger investerade i USA har gått blandat denna månad. Första månaden för net-net portföljen har varit bra och den har gått upp med 7 %. Däremot har det skett en vändning i råvarurelaterade bolagen och många av dessa har gått ner, vilket gjort att många råvarurelaterade bolag har fallit mycket. Oljan har gått ner från 50 dollar fatet till 40 dollar fatet, vilket har påverkat råvarubolagen mycket. Trots nedgångarna ser vissa det som ett bra tillfälle att köpa dippen i en andra våg uppåt, se detta inlägg, och vi får hoppas att de har rätt. Samtidigt varnar skribenten för att jaga direktavkastning och utdelning, vilket också gått bra i år och nu ligger på riktigt höga värderingar.

Vi får se hur den kommande hösten kommer att ge, råvarurelaterade tillgångar är fortsatt billiga men det kan komma ytterligare nedgångar där. Här i Sverige är inte börsen direkt dyr och många aktörer verkar tro på vidare uppgångar, men i USA har börsen blivit desto dyrare och PE är där över 25. Trots en dyr börs verkar det vara ett riktigt bra tillfälle att investera i värdeaktier globalt sett, se detta inlägg. På samma blogg motiveras också att det är inte helt självklart att börsen är för dyr, se detta inlägg. Också här i Sverige har MSCI Sweden Value gått sämre än MSCI Sweden senaste året, vilka följer svenska storbolag. 

3 reaktioner på ”Månadsrapport juli”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *