Semestertankar och stark börs

Det har varit lite få inlägg här på bloggen den senaste tiden, något som beror på att jag varit bortrest på bilresa med några kompisar i Europa i två veckor. Det var två riktigt varma och sköna veckor i trakterna runt alperna, ett område som jag verkligen kan rekommendera då det är fullt utav kontraster. Vi besökte bland annat München, italienska alperna, Venedig, Split och Wien under resan, så det var en intensiv rundåkning runt alperna. Har tidigare rest runt i dessa trakter flera gånger förut utöver att ha studerat i Schweiz i ett år. Riktigt intressant område för de som både är intresserade av historia, god mat, fina vyer, värme och natur.

Utsikten från Makarska i Kroatien i veckan

Det har också varit skönt att koppla bort tankarna på investeringar och aktier i två veckor, även om det främst är ett kul hobbyprojekt. Lite då och då loggade jag in och kollade på depån, då vi haft en så starkt börs de senaste veckorna. Det är extra roligt att se hur depån ”arbetar” på bra utan att man gör något och hur investeringar verkligen är något långsiktigt där man måste vänta på att se resultat. Även när man är ute och reser tjänar man pengar, även om man inte gör något själv.

Det var också extra kul när ens system och idéer verkligen fungerar och det har varit en stark period för mina portföljer. Nu när jag kom tillbaka hem och kunde göra rapporter så visade det sig att aktieportföljerna (aktiva och kvantitativa) nu har gått + 50 % sedan starten i början av förra året, mycket drivet av att värdeaktier haft en ordentlig revansch i år.

Det är också ganska nyttigt att vara borta och ta semester, för mycket utav bruset försvinner och det blir lättare att fokusera på det som är viktigt och intressant. Ett sådant brus är kvartalsrapporterna som nu börjat hagla in. Som kvantitativ investerare är det inget jag lägger någon större vikt vid, förutom då det börjar bli dags att uppdatera portföljen med nya bolag. Min sommarläsning är ”The Black Swan” av Taleb och han ger verkligen en känga åt analytiker som försöker överanalysera data och tolka samt se trender i kvartalsrapporter. Själv är jag mer åt Talebs håll, en skeptisk empiricist.

Trots en läggning åt att följa system och empirisk data så är det alltid lite skoj att filosofera om vad som händer på börsen och hur olika aktörer agerar. En som är bra på att läsa av börsen är Kavastu som nu känner att det är läge att gå in igen. Han var ganska bra att tajma toppen förra året, så ska bli intressant om han kan tajma botten. I sådana fall var detta en ganska ofarlig björnmarknad, vilket kanske inte är så konstigt då många aktörer har förväntat sig att börsen ska falla med -50 %.

Det här visar också hur svårt det är med att tajma marknaden, som syns i grafen ovan så har mina fullinvesterade portföljer gått upp med +30 % sedan toppen den 27:e april. Olika faktorer kan gå riktigt bra även i en trevande börs. Paul på Investingforaliving.us har visat flera gånger att kvantportföljer med trendföljande regler oftast tappar all överavkastning, vilket också denna period har visat. Trots det så kan man se stora nedgångar framöver, så det är inte helt skyddat.

Nu får vi se vad resten av året bjuder på. Kanske en revansch för värdeaktier i USA? I år har vi alla fall sett både gruvaktier och tillväxtmarknader att ha gått upp ordentligt från botten i början av året. Eller så kanske vi får se ny oro i marknaden, men hittills har den börjat agera starkare med S&P 500 på nya all-time-highs. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *