Golden Butterfly Portfolio på Shareville

Senaste månaderna har jag skrivit en serie av inlägg om passivt sparande och passiva portföljer. För att avsluta denna serie inlägg skapa en Golden Butterfly portfölj på Shareville, se denna här. För den som vill läsa mer om denna portfölj läs i så fall inläggen om Golden Butterfly Portfolio. Golden Butterfly är min favorit när det kommer till passiva portföljer, eftersom det gett stadigt lika hög avkastning som börsen men till mycket lägre risk. Tycker att grafen nedan är ett bra exempel, som visar portföljens utveckling under 30 år, med start varje år sedan 1972 (mörkt tidigare år, ljust senare år).

Innehaven är följande:

Anledningen till att jag startat denna portfölj är för att visa enkelheten över att starta ett passivt sparande. Portföljen kommer sen att uppdateras en gång per år enligt fördelningen ovan och mer än detta behövs inte för att får ett jämnt sparande. Hittills har den varit aktiv i två månader och haft en stadig utveckling på + 4,43 % och den märkte knappt av Brexit-oron, man blir lite smått imponerad av den stadiga utveckling den gett:

Ett passivt sparande är något som passar de flesta privatpersoner där ute som varken har tid eller lust att sätta sig in i aktiemarknaden och försöka slå index. Att investera aktivt är simpelt, men inte lätt, och i slutändan ett nollsummespel vilket få privatpersoner kommer ut som vinnare i. Att på ett diversifierat sätt investera i en typ av portfölj så som Golden Butterfly eller den Permanenta portföljen passar de flesta då avkastningen är stabil samtidigt som förlusterna inte är så stora. I tider med dystra utsikter för framtida avkastning i både aktier och obligationer kan detta då vara en lösning.

8 reaktioner på ”Golden Butterfly Portfolio på Shareville”

 1. Fördelningen påminner om Rika Tillsammans tankar.
  Det här känns som en ännu enklare variant, vilket ju inte är så tokigt.
  Ett klart stabilt alternativ, men en så stor andel räntor tilltalar inte mig personligen. Inte guld heller, för den delen. 🙂

 2. Jo, det är riktigt likt men med lite mindre räntor. Fördelen med denna portfölj är att den gett liknande avkastning som börsen men till lägre risk, vilket är lite bättre än den som RikaTillsammans skrivit om.

 3. Hej Henning, har följt dig ett tag så först vill jag bara tacka för en bra blogg!

  Jag har investerat i Rikatillsammans-portföljen tidigare men har kommit att tänka på ett dilemma som för mig personligen handlar om etiska investeringar. Jan på RikaTillsammans rekommenderat t.ex. TLT som långräntefond med Amerikanska stadsobligationer. Det etiska dilemmat som uppstår är följande: om man inte vill vara med och finansiera USAs politik, så bör man inte investera i TLT.

  Är det enda alternativet att ersätta långa stadsobligationer med långa företagsobligationer då?

 4. Själv tycker jag att det är bättre att välja obligationer i samma land/valuta. I portföljen ovan har jag AMF Räntefond Lång, men det finns flera svenska obligationsfonder. Då slipper man investera i amerikanska obligationer och den valutarisk som finns mellan USD och SEK. Räntedelen ska vara den säkra delen så finns ingen större anledning att ha det i annan valuta.

 5. Hej Henning!

  Detta inlägg är riktigt intressant och jag uppskattar den praktiska tillämpningen av de teoretiska modeller som du beskriver. Själv är jag en passiv amatörinvesterare som är i startgroparna. I nuläget använder jag mig av Dual momentum. Jag har därför ett förslag på inlägg till dig: en jämförande artikel av passiva, enkla strategier där du lyfter fram fördelar och nackdelar med exempelvis Golden Butterfly och Dual momentum. Hur låter det?

  Tack för en väldigt bra blogg!

 6. Hej! Kul att du gillar det, skulle verkligen vara intressant med ett sådant inlägg och gillar just tanken att jämföra fördelar samt nackdelar av de olika strategierna. Tack för tipset!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *