Småbolag vs storbolag

De som varit aktiva på börsen senaste året har märkt att småbolagen har gått riktigt bra senaste året i jämförelse med storbolag. Nedan visas index för mid cap mot OMXS30 och man kan se att mid cap och småbolagen har klart dragit iväg. Detta indikerar lite också lite stora mönster på Stockholmsbörsen, storbolagen som styrs mycket av institutionella pengar har gått ner mycket medan småbolagen som man kan misstänka mer styrs av privatpensioner har gått upp.

XACT har nyligen lanserat en småbolags ETF (notera mid + small cap = småbolag) och jag valde att ifrån denna räkna ut marknadsvärdet av den småbolagssektor som täcks och jämföra med OMXS30. Nedan är fördelningen och det totala börsvärdet i de två indexen:
XACT Svenska Småbolag 1150 miljarder SEK (ca 25 %)
XACT OMX S30 3700 miljarder SEK (ca 75 %)
Som syns utgör småbolagen ca 25 % av Stockholmsbörsen och storbolagen 75 %. Kollar vi tillbaka ett år så är utvecklingen upp ca 10-20 % för småbolagen och ner -25 % för storbolagen. Det innebär att bara för ett år sedan var fördelningen ca 17 % för småbolagen och 83 % för storbolagen. Liknande data fås om man kollar MSCI:s motsvarande index för Sverige (se deras småbolagsindex här). Från att handlas till rabatt handlas nu svenska småbolag till en premium. Utöver det är direktavkastningen ca hälften mot storbolagen. Nu är frågan om detta är ett konstant skift eller om så kallad ”mean-reversion” kommer att slå in och småbolagsindex och storbolagsindex kommer att gå ihop igen. 
Vad tror ni? Är småbolagens tid över?

3 reaktioner på ”Småbolag vs storbolag”

  1. Nej. Småbolag har i genomsnitt högre risk och borde enligt skolboken ge högre avkastning. Tänk även såhär: det är enklare att dubbla omsättning och vinst i ett litet bolag, medan det stora bolaget snabbt möter hinder på marknaden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *