Kvantitativ investering över konjunkturcykeln

För några veckor sen kom det inlägg om faktorinvestering över konjunkturcykeln upp på bloggen Factorinvestor.com, som är skriven av en av de som arbetar på O’Shaugnessys fondförvaltning. Inlägget handlade om att olika faktorer fungerar olika bra över konjunkturcykeln och att spreaden är olika stor under de olika perioderna. De testar främst värde och momentum, men också andra strategier så som ”shareholder yield”, direktavkastning, finansiell styrka, vinstkvalitet och vinsttillväxt. Deras resultat visar på att de olika faktorerna fungerar olika bra under de olika cyklerna, en tes jag också fört fram här på bloggen.

I studien testar de att undersöka utvecklingen under fyra olika perioder:

  • De 12 månaderna före lågkonjunktur
  • Lågkonjunktur (mätt av NBER)
  • 12 månader efter lågkonjunktur
  • Expansion/högkonjunktur
Generellt sett var deras resultat följande:
  • Värde överpresterade kontinuerligt över hela cykeln, men spreaden mellan billiga och dyra aktier var som högst under perioderna kring lågkonjunkturen. 
  • Momentum presterade som bäst under expansion/högkonjunktur och fram tills lågkonjunkturen.
  • Shareholder yield och direktavkastning presterade bäst under lågkonjunkturen och de 12 månaderna efter lågkonjunkturen.
Källa: Factorinvestor.com

Resultaten är i linje med det jag skrivit om här tidigare, alltså att en bit in i en bull market och till toppen presterar momentum bra, medan värde presterar bra under själva bear market och i början av en bull market. Däremot var det intressant att se att värde presterade så pass bra under hela cykeln, något som visar på att det är alltid bra att ligga fullt exponerad mot värdeaktier. 
Då vi efter nu 7 år sedan senaste lågkonjunkturen troligtvis är ganska nära nästa lågkonjunktur så visar det också på att värde och aktier med hög ”shareholder yield” är nog att föredra framöver. Själv ligger jag främst investerad i värdeaktier och har märkt att rena värdeaktier i år har presterat klart bättre än index, jämfört med momentum som presterade bra förra året. Det visar också på att det är rätt beslut att avvakta med momentum tills efter nästa lågkonjunktur. 
Denna cykliska effekt av faktorerna kan vara bra att ha i åtanke, att i slutet av en högkonjunktur som vi kanske nu befinner oss i ligga investerad i värdeaktier, för att sedan efter en lågkonjunktur skifta till momentum. Frågan är om man kan göra det på ett bra sätt och det kan vara svårt att tajma? Till exempel gick momentum riktigt bra förra året, då man kanske hade hellre legat exponerad mot värde på grund av lågkonjunkturrisk. Alpha Architect har där visat att värde och momentum kompletterar varandra ganska bra på det sättet och rekommenderar att alltid ligga investerad. 
Vi får se hur det kommer utveckla sig framöver, men jag tror allmänna lärdomen av detta är att nu investera i värdeaktier för att efter en lågkonjunktur investera i både värde och momentum. 

3 reaktioner på ”Kvantitativ investering över konjunkturcykeln”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *