Att hantera flertal portföljer och strategier i praktiken

En läsare skrev till mig och frågade hur jag håller koll på alla portföljer och innehav i praktiken, eftersom det lätt kan bli rörigt med många portföljer och mycket innehav. I detta inlägg tänkte jag visa hur jag klarar av det och får en översyn.

Sedan jag startade spara seriöst har jag varje månad bokfört mitt innehav i ett exceldokument. Där skriver jag ner allt mitt sparande och hur det utvecklats sedan januari 2014. Det är helt enkelt en rad för varje månad och en kolumn per portfölj. Genom att skriva ner allt där kan jag få en överblick över den totala exponeringen och innehavet samt göra fina grafer som de nedan.

Utveckling av kapitalet sedan starten januari 2014

Fördelning av sparande sedan starten januari 2014

Nuvarande fördelning i de olika portföljerna

Själva sparandet ligger hos Avanza och DeGiro, där jag har ett ISK per portfölj. På så sätt blir det lätt att skapa översikt och få fram grafer för dessa.

För att sedan hantera varje portfölj och inköp använder jag mig av de Google Docs spreadsheets som finns under fliken ”Innehav”. För varje portfölj så finns det klara regler: I den aktiva portföljen ska varje innehav ses över ett år efter inköp. I den taktiska portföljen ska innehaven ses över i slutet av månaden och i de kvantitativa portföljerna ska innehaven bytas ut en gång per år, en portfölj per kvartal. På så sätt är det ett rullande schema som inte tar så mycket tid.

I stort sett så är det upplägget på sparandet i dagsläget och det tar kanske något timme att kolla över allt varje månad, vilket också är roligt att göra och motiverande då man ser utvecklingen av sitt kapital. Sedan starten av denna blogg och sparandet så har mitt sparande fyrdubblats på 2,5 år, vilket är en bra motivationsfaktor. Kan verkligen rekommendera alla som sparar mycket att skriva ner sitt sparande i slutet av varje månad för att se utvecklingen. Då kan man också identifiera när man måste göra någon förändring, som t.ex. förra året i september då jag insåg att sparandet stått stilla i ett halvår och jag valde att ställa av bilen. Sen dess har sparandet tagit fart igen och portföljerna har nått nya toppnivåer. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *