Småspararens budord

I veckan så skrev några på DN Åsikt att man inte ska lita på sina finansiella rådgivare på banken, utan istället använda sig av oberoende rådgivare. Skribenterna driver sidan Småspararguiden.se vilket lät intressant och något jag valde att kolla in. På förstasidan skriver de om sina 10 budord och mycket av det jag berört här på bloggen kom upp.

Dessa var budorden (med egna kommentarer):

1. Din personliga bankman är säljare

Tyvärr, hela finansbranschen bygger på att sälja och själva tjäna pengar och inte leverera avkastning till sina kunder. Det är bara att se filmer som ”The Big Short” och ”Wolf of Wall Street” för att se Hollywoods tolkning av det hela. Ju mer man blir insatt i branschen desto mer talar dessa för att det är sanning. Det är främst genom avgifter, inte avkastning, som finansbranschen tjänar pengar.

2. Finansanalytiker kan inte spå framtiden

Speciellt värdeinvesterare brukar säga att vi människor försöker sig på saker vi är väldigt dåliga på; förutspå framtiden. Det finns ett helt forskningsområde om hur dåliga vi är på att förutspå framtiden och göra kvalificerade gissningar. För den som inte läst Daniel Kahnemans ”Tänka snabbt och långsamt” så kan jag verkligen rekommendera boken.

3. Titta på priset när du köper fonder

Återigen, avgifterna är det som finansbranschen tjänar pengar på. Utöver det så är det få fonder som slår lågkostnadsindexfonder och det är ännu svårare att hitta dessa fonder.

4. Spel på aktier är en hobby som kostar pengar

För många är aktieinvestering ett spel och dessa är ofta förlorare. Alexander Boman på Avanza delade statistik som visade att endast ca 10 % av deras sparare hade över 12 aktier (själv har jag ca 50 aktier…). Över 50 % hade 1-3 aktier. Det går att slå index om man investerar efter sunda strategier, men de flesta gör det inte. För den som vill nörda ner sig om indexinvesteringens intåg och fördelar så kan jag rekommendera Philosophical economics serie om detta.

5. Försök inte tajma marknaden

Helt enkelt: Försök inte tajma marknaden. Som sagt, vi människor är riktigt dåliga på att göra prognoser och tajma marknaden, vilket gör att för de flesta så är det ingen vidare idé att göra det. Med detta sagt finns det strategier som värde och momentum som om man följer dessa mekaniskt så kan man få en bättre riskjusterad avkastning.

6. Investera inte i saker du inte förstår

Detta kan nog främst gälla aktier, men också annat. Många förstår inte hur man ska värdera aktier så därför är det bäst för de flesta att inte investera i enskilda aktier. Också obligationer är bra exempel, obligationer kan falla mycket i värde om räntan går upp, vilket är viktigt att förstå. På Småspararguiden rekommenderar de aktieindexfonder och sparkonto, vilket är fullt tillräckligt.

7. Bostadspriserna kan gå ned

Bostadspriserna kan gå ned, även om det inte verkar så. Jag har skrivit många gånger på denna blogg om att jag är skeptisk till dagens bostadspriser, men det mesta ligger i den utbredda tro att bostadspriserna inte kan gå ned. Allt för många köper bostäder med 80-90 % belåning i tron om att bostadspriserna alltid går upp.

8. Det är aldrig läge att binda räntan

Detta är en av få punkter jag inte riktigt håller med om. Senaste 20 åren har det visat sig vara fördelaktigt att inte binda räntan. Däremot har vi idag rekordlåga räntor och när det vänder så kommer de som lånat till låga räntor gynnas. Däremot talar mycket för att vi kommer se låga räntor framöver, men den extra trygghet med bundna räntor har aldrig varit så billig som nu. 3 månaders räntan och 3 åriga räntan är lika låga hos till exempel SEB i dagsläget.

9. Försäkra bara det du inte har råd att förlora

Som sagt, både bank och försäkring tjänar pengar på sina produkter och avgifter.

10. Förstå din risknivå

100 % aktier är många gånger rekommendationen för långsiktigt sparande. Men kommer du klara av mentalt att se ditt sparande gå ner med uppemot 60-70 % som det gjort två gånger de senaste 20 åren? Det finns en anledning till att kända investerare rekommenderar att diversifiera och ha flera olika tillgångar samt en del i kassa/på sparkontot. Sätter man upp en fix procentsats så tvingar det en att sälja vid stora uppgångar och köpa vid nedgångar. En person som sparade med en fix procentsats i Avanza Zero med årlig ombalansering hade sålt av 20 % av sina aktier på toppen för ett år sedan, för att sedan öka med 25 % idag.

I allmänhet tycker jag det var riktigt bra budord de hade på sin sida och det finns mycket att lära av dessa. Gå gärna in på deras sida och se deras kommentarer om de olika budorden.

2 reaktioner på ”Småspararens budord”

  1. Når det gjelder punkt 8 og 9 sier du i mot deg selv. Det å binde renten er nemlig det samme som å kjøpe en forsikring mot stigende renter. Man kan ikke anbefale det på generelt grunnlag slik du gjør, men heller gi råd som du gjør i punkt 9: Bind renten bare dersom du ikke har råd til renteøkning.

  2. Jag förstår din punkt och det blev kanske lite konstigt i formuleringen. Huvudpoängen är att det har de senaste 20 åren varit bättre att ha rörlig ränta, men nu när räntan är i botten så kan fast ränta vara bättre, plus att man då får en försäkring på köpet. Anledningen till att en fast ränta kan vara bättre är för att räntorna inte kan sjunka mycket lägre, vi ser långa räntor på lägsta nivåerna någonsin. Troligtvis kan de fortsätta så mycket längre, men om det kostar lika mycket att låna för 3 månader som 3 år så kan det 3 åriga alternativet vara vettigare, eftersom det finns större sannolikhet att snitträntan under perioden är över den 3-åriga. Logiken är densamma som för obligationer men motsatt. Obligationer har slagit aktier senaste 20 åren, men det betyder inte att de kommer slå aktier kommande 20 år. På samma sätt kan fast ränta slå korta räntor framöver.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *