Nya checklistor för net-nets och värdebolag

I och mitt arbete att effektivisera den aktiva förvaltningen så att den blir mer strömlinjeformad och mindre tidskrävande så är det nu dags att uppdatera checklistorna. Att gå efter checklistor med parametrar som man sätter själv är givande och ett effektivt sätt att investera. Det får en att undvika bli drabbad av så kallade ”biases” och effektiviserar processen. Det är också något som Benjamin Graham förespråkade efter ett liv på börsen, att snarare gå efter simpla regler än göra djupa analyser.

Fokus i den aktiva portföljen är att investera dels i värdebolag och dels i net-nets världen över. För att få ner urvalet sätts kraven ganska högt, vilket gör att det finns en ordentlig margin-of-safety vid köp. Det kommer säkert att finnas tillfällen då det inte går att hitta bolag efter kriterierna, vilket då kan göra att man får se om det finns något i närheten. Som helhet ska checklistorna ses lite som önskelistor och det krävs inte att allt ska vara uppnått, utan det är en bra check att delar är uppnådda.

Checklistan för värdebolag är följande:

 • EV/EBITDA under 5
 • P/FCF under 10 
 • P/E under 10
 • P/B under 2
 • P/S under 2
 • Positiv avkastning senaste halvåret
 • F-score 6 eller över
 • Låg belåningsgrad (<30 %)
 • Bra ratio mellan omsättningstillgångar och kortsiktiga skulder (>2)
 • Högt insiderägare (>20 %)
 • Bolaget ger utdelning/köper aktier

Checklistan för net-nets är följande:
 • F-score 5 eller över
 • Låg belåningsgrad (<30 %)
 • Bra ratio mellan omsättningstillgångar och kortsiktiga skulder
 • Lågt pris till NCAV (< 66 %)
 • Tidigare pris över NCAV senaste 5 åren
 • Tidigare gått med okej vinst
 • Stabilt antal aktier
 • NCAV minskar inte drastiskt (-30 % eller mer per år)
 • Icke-kinesiskt
 • Har försäljning
 • Inte inblandat i bedrägeri
Extra kriterier:
 • Insiders äger stor del
 • Insiders köper aktier
 • Mycket likvider
 • Lågt P/E-tal
Skillnaden med tidigare checklistor är att alla kvalitativa kriterier och handviftande kriterier är borttagna. Dessa har varit mycket svåra att svara på och jag har i stort sett ignorerat dessa i min investerande. Fokus är att hitta kvantitativt billiga aktier att investera i och med hårda kriterier för att hitta dessa i vått och torrt.

Allt eftersom kan andra kriterier läggas till eller tas bort, beroende på nya rön och erfarenheter. Kriterier jag nu tagit bort men som kan vara aktuella att lägga till igen är kravet på att bolagen inte ska gå med förlust de senaste åren, stabila kassaflöden, bra ägare/ledning och icke-konjunkturberoende. Däremot ser jag inte dessa som så viktiga utan vill hellre ha en simpel checklista. 

För de som undrar är kriterierna i listorna så pass hårda att inget bolag på Börsdata uppnår alla kriterier. Däremot finns det vissa bolag som uppfyller det i USA och i övriga delar av världen. Därför är fokuset att investera globalt med denna strategi, med fokus nu på USA och Norden på grund av det låga courtaget. Det finns ett antal bolag som uppnår kriterierna, men allt eftersom kan kraven sänkas lite för att ingripa bolag som inte är så extremt billiga.

2 reaktioner på ”Nya checklistor för net-nets och värdebolag”

 1. Värdebolagen; skulle du kunna ge ett exempel på när en aktie klarat alla kriterier? Jag har själv aldrig ställt upp det så, men spontant så ser det väldigt snävt ut.

 2. Som sagt, hittar inga som uppfyller alla kriterier i dagsläget, så ser det mer som en poänglista. Några av de billigaste bolagen efter value composite som uppfyller många av kraven är: Atwood Oceanics, Transocean, SAS. Finns fler, men det är exempel.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.