Transocean (RIG)

Transocean är ett offshore drillingbolag med verksamhet över hela världen. Huvudkontoret ligger i Schweiz men de är listade i USA. Bolaget har totalt 61 stycken oljeplattformar för borrning i olika miljöer. Bolaget har fortsatt orderingång då de fortfarande haft ordar innan oljekrisen, men minskat sin omsättning betydligt. Trots det så har vinsten och kassaflödena hållits positiva vilket gjort att de nu är billigaste bolaget efter value composite i USA. För de som lyssnar på ”Fill or Kill”-podden känner de till bolaget därifrån. Den kända aktivistinvesteraren Carl Icahn är den näst största ägaren i bolaget och har en position över 5 %. I övrigt har bolaget hög F-score och låg belåningsgrad och kan förhoppningsvis klara den låga orderingång som branschen kommer utstå framöver. 
RIG – 9,85 USD – NYSE
Marknadsvärde: 3600 MUSD
Checklista värdebolag:
 • EV/EBITDA under 5
  • Ja, EV/EBITDA 3,15.
 • P/FCF under 10
  • Ja, P/FCF 2,45. 
 • P/E under 10
  • Ja, P/E 2,23.
 • P/B under 2
  • Ja, P/B 0,23.
 • P/S under 2
  • Ja, P/S 0,50.
 • Positiv avkastning senaste halvåret
  • Nej, -33 %.
 • F-score 6 eller över
  • Ja, F-score 7.
 • Låg belåningsgrad (<30 %)
  • Nästan, 32 %.
 • Bra ratio mellan omsättningstillgångar och kortsiktiga skulder (>2)
  • Nästan, 1,8.
 • Högt insiderägare (>20 %)
  • Nej, men Carl Icahn näst största investerare som äger 5,8 %.
 • Bolaget ger utdelning/köper aktier
  • Nja, $ 1,05 utdelning för 2015 (10,6 % direktavkastning), ingen utdelning i år.
Disclosure: Köpt Transocean.

3 reaktioner på ”Transocean (RIG)”

 1. Tack för kommentarerna. Visst, det är problemet i branschen, därför har jag varit ute efter bolag med hanterbar skuld och bra lönsamhet i övrigt. Transocean verkar ha tacklat problemen bra, sen är det bara att hoppas att problemen inte består.

  Tack Stefan att du påpekade. De var de enda siffrorna jag tog från min screener då det brukar vara krångligt att räkna ut. Såg nu att det var 2014-års siffror, så en siffra närmare din är bättre. De har också helt slutat ge utdelning i år, så bör lägga till det.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.