Depån på ATH

När jag kollade depån här i veckan var jag ganska förvånad över att se depån på ATH (se de separata portföljerna under fliken Portfölj och utveckling). Tydligen har flera av de bolag jag ägt stuckit iväg vilket har dragit upp portföljen, men också så har generellt index både här och i USA gått upp ganska mycket under den senaste tiden. Senaste dagarna var humöret lite dystert, men det har ännu inte gett några större effekter.
Totalt är nu det totala innehavet hos Avanza upp med +40 % sedan starten i början av 2014. Det var 2014 det hela började, starten av denna blogg och starten av ett långsiktigt sparande i och med min första heltidstjänst. Målet sedan början har varit att successivt bygga upp ett långsiktigt sparande med bra avkastning, men sättet att implementera det på har varierat under denna period, något som kan observeras i grafen nedan som visar utvecklingen sedan start:

Skiftet i förvaltningen har gått från passiv indexförvaltning till en mer aktiv form av investering, dels genom aktiv aktiesparande och dels genom ett mekaniskt aktiesparande. Detta implementerades för lite mer än 1,5 år sedan, ungefär mitt i grafen och har gått bra sen dess. Notera att under hela perioden ovan så var 20-30 % i kontanter vilket dragit ner avkastningen. I dagsläget består portföljen av 80 % aktier och 20 % kontanter (aktieinnehavet ses under kvantitativ och aktiv portfölj under fliken innehav). Taktiska tillgångsportföljen som utgör resterande 30 % av sparandet är hos en annan aktör.

Min utvecklingskurva är ganska lik flera andra bloggares utvecklingskurvor av de som delar den på Shareville, se t.ex. z2036 och Gottodix. Trots att vi varit i en björnmarknad så är få som verkligen upplevt denna i sina portföljer. I min portfölj så har det varit två nedgångar på -10 % som mest, båda åtföljda av större uppgångar. Kollar man sedan början av 2014 så har vi ändå haft en avkastning på 27 % i index som stort, vilket gör att avkastningen på börsen varit god under denna tid ändå.

Detta visar också hur svårt det är att tajma börsen. I början när jag satte upp mitt sparande läste jag runt på diverse bloggar och det var många som kommenterade att börsen var övervärderad. Ett år senare hade börsen gått upp med 40 %, vilket är en ordentlig uppgång. Senaste året har min aktiva aktieportfölj gått upp med 40 %, också det en stor uppgång trots större nedgångar i index. Man vet aldrig om vart index är på väg, än mindre vart ens egna aktier är på väg. Senaste året visar att trots nedgångar i index så kan många aktier ändå ge bra avkastning. Inte minst skedde det under åren 2000-2003, då index gick ner men många värdeaktier gick upp.

Det som däremot oroar mig är det faktum att portföljen inte varit med om några större nedgångar. Med 80 % investerade i aktier kan det mycket väl falla en hel del. Det är då det gäller att inte få panik utan fortsätta investera, gå emot strömmen och spara i vått och torrt. Någon gång kommer det att ske och om nu denna björnmarknad är över är det lätt att vaggas in i tron av att man klarade av den galant, och därmed kommer göra detsamma med nästa. Men det kan mycket väl vara så att vi inte sett det värsta än utan den står runt hörnet. Bästa man kan göra är att vara förberedd, kolla på sina aktier och se hur billiga de är. Förr eller senare märker börsen också det och man kommer bli belönad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *