Guld, råvaror och värdeaktier

Tre återkommande teman på bloggen det senaste året har varit guld, råvaror och värdeaktier. Dessa tillgångar var riktigt lågt värderade jämfört med övriga marknaden, något marknaden uppmärksammat i år och man kan nu hitta dessa bolag bland de bäst presterande bolagen. Endast i år är guldbolagen (GDX) upp 85 %, gruvbolagen (XME) är upp 65 % och oljebolagen (VDE) är upp med 13 %. Gruvbolag har verkligen varit årets vinnare än så länge och det fanns bra lägen i dessa i början av året då det var riktigt lågt värderade mot sina tillgångar. Kollar vi på utvecklingen sedan 2011 är de fortfarande lågt värderade och inte riktigt kommit upp till gamla nivåer. Oljebolagen däremot är svåra att säga om de är lågt värderade eller inte och de ligger nu på 2011 års nivå.

Om nu detta var en vändning för gruvbolagen är det svårt att säga, men klart så kan vi sett en botten nu i början av 2016. Om det nu kommer att sticka upp spikrakt framöver likt det har gjort i början av året känns mindre troligt, men ytterligare uppgångar kommer vi nog kunna se. Det hela beror mycket på övriga marknaden och riskviljan där, då om den kommer falla kommer nog dra med råvarubolagen nedåt medan det motsatta om den går upp. Oavsett så känns det som vi sett det värsta där för tillfället.
Liknande trender ser vi på Stockholmsbörsen. Avanza har sin trevliga funktion ”Vinnare och förlorare” på sin sida och kollar vi sen årsskiftet är vinnarna helt klart råvaruaktier. På andra sidan bland förlorarna sticker förhoppningsbolag som Anoto, Precise och G5 Entertainment upp. Utöver det en hel radda med biotech-bolag. I USA har Biotech (IBB) gått ner med -20 % sedan årsskiftet och det verkar som att biotech-bubblan är över där. En av de sämsta sektorerna i USA verkar vara tech-bolagen och de tidigare populära FANG och start-upsen har värderats ned en del, även om FANG värderats upp lite på sista tiden. Man kan läsa mer om nedvärderingen av start-ups här. Fingerprint har inte heller gått så bra och det verkar som att lugnet har lagt sig där och de är nu också ner -20 % sedan årsskiftet.
Vad kan vi nu förvänta oss framåt? Min personliga spaning är att vi kommer att se fortsatt revansch av råvaror och värdeaktier framöver medan förra årets momentumaktier så som biotech och tech kommer fortsatt ta stryk. I Sverige har många favoritaktier så som spelaktierna Unibet och Betsson fått motgångar vilket kan komma att fortsatta framöver. Inget varar för evigt och tiden har varit lite för bra för diverse sektorer. Biotech-aktier och läkemedelsaktier så som Vitrolife, SOBI, Invisio etc samt Unibet, Avanza och Net Ent, omtyckta aktier som drevs mycket av momentum ligger nu alla bland de tio högst värderade aktierna enligt Value composite på Stockholmsbörsen mid och large cap vilket gör de sårbara framöver. Om nu riskviljan minskar så kan dessa bolag komma att värderas ned ordentligt. 
Hur agerar jag i dessa osäkra tider? Själv agerar jag främst efter mina modeller, men också aktivt genom att investera i specifika aktier. Jag ligger fortsatt tungt investerad i råvarubolag och guld, samt investerar i billiga bolag världen över. Tillväxtmarknader är fortsatt billiga och är bland årets vinnare och värdeaktier globalt är allmänt billiga. Det finns en hel del net-nets där ute som jag kollar regelbundet efter och sedan årsskiftet har mina inköp varit 4 net-nets och 5 råvarubolag. Månadens inköp var ETF:erna QVAL och IVAL då fokus nu är att få en global exponering mot värdeaktier. Än tycker jag inte att det finns tillräckligt många billiga företag i Sverige, men både Ericsson och Nokia har dykt upp som bland de billigaste bolagen både på svenska börsscreeners och på Acquirer’s Multiple, så de kan vara värda en koll. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *