Kvartalsrapport Q1 2016

Första kvartalet för 2016 är nu avslutat och det har varit ett riktigt intressant kvartal med nya bottnar men också mycket extrema rörelser. För min egen del gav detta bra köplägen vilket gjorde att trots den nedåttrend vi sett under kvartalet så uppnåddes ATH i sparandet och portföljerna. Detta kvartal visade på att trots en nedåtgående marknad kan det fortfarande vara värt att ha en fortsatt aktieexponering eftersom värdesättningen på börsen kan vara mycket annorlunda mellan olika segment. Gruvbolagen var ordentligt utbombade i början av året och gick sedan upp med 60-70 % på några månader.

Mitt eget sparande gick bra under kvartalet. Utvecklingen för sparandet (exklusive taktiskt tillgångsallokering) var 4,4 %, vilket innebär över 8 % bättre än index. På årsbasis har portföljen gått över 15 % bättre än index.

Klart bäst i år har den aktiva portföljen gått som gick upp med 20 % för kvartalet och har nu gått 45 % bättre än index sedan starten i början av förra året. De kvantitativa portföljerna har följt index slaviskt detta kvartal, så där är det inget nytt. Den taktiska portföljen led en förlust i år av att ligga investerad i aktier till en början och har sedan dess legat i guld och räntor vilket underpresterat index.

Sedan starten av att investera aktivt och kvantitativt i enskilda aktier i början av förra året så har utvecklingen varit klart bättre än index. Totalt är det 42 aktier i portföljen och nedan visas utvecklingen över aktieinnehavet hittills (direktägda aktier, ETF:er och fonder exkluderade):

Utvecklingen för det totala sparandet är också positivt och på grund av stora insättningar har det gått upp ganska mycket:

Totalt har kapitalet ökat med 45 % från förra sommaren på grund av ett högt sparande samt bra utveckling i portföljerna trots ett negativt aktieklimat. Det intressanta är att jag sedan förra sommaren haft inställningen till att vi befinner oss i en björnmarknad (vilket vi har) och att kapitalet kommer att minska. Däremot har det senaste halvåret visat att många gånger kan stora insättningar göra mycket mer för utvecklingen av kapitalet än själva värdeutvecklingen för den som är i början av sin sparkarriär. Sedan starten av bloggen och att starta sparandet seriöst har kapitalet nästan fyrdubblats på 2 år, om än från små summor.

Sparandet ligger fördelat i följande portföljer:

Totalt ligger sparandet ca 50 % i aktier och 50 % i räntor.

Nu får vi se vad resten av året kommer att ge. Hittills i år har det gett en bra utveckling mot index, men det kan mycket väl vara det motsatta nästa år. Antingen det eller så kan värdeaktier ha en revansch. Mer troligt är att vi kan se fortsatta nedgångar nästa kvartal, för även om börsen varit stark senaste månaderna verkar styrkan inte helt ha kommit tillbaka.

2 reaktioner på ”Kvartalsrapport Q1 2016”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *