Att använda hela verktygslådan

Jag läser enormt mycket på bloggar, böcker och annan media om olika investerares investeringsstrategier och nuvarande tankar om marknadsklimatet. En blogg som jag gillar och har läst i ca 1 år nu är Jesse Felders ”The Felder Report” och han hade en intressant intervju nyligen där han beskriver sin investeringsstrategi. Han använder en hopkok av en massa olika synsätt av börsen, från fundamentalanalys i företag och makro till teknisk analys. Han talar varmt om att läsa på om olika strategier och sätta ihop något som passar en själv. Han har varit aktiv i 20 år som börsen och valde under IT-bubblan att hoppa av den hedgefond han startat med miljarder i förvaltning för att vara egen och driva ett så kallat ”family office”. Här i Sverige har vi hans motsvarighet Mikael Syding som också bloggar här på Tradevenue och jag kan säga att likheterna i deras sett att angripa investeringar är ganska slående.

Slående är att många av de framgångsrika investerarna och traders har i grunden ett liknande tankesätt med värdeinvestering á Graham. Köp billigt och använd andra signaler för att hitta bra köplägen. Jag läser för tillfället boken ”Value investing” av James Montier som via en del artiklar som publicerades under åren 2007-2009 lägger ut sin investeringsstrategi och hur han ser på rådande marknadsklimat. Nu i efterhand så hade han rätt om en hel del och de sunda principer han la ut då gällde verkligen i efterhand. Köp billigt och sälj dyrt och undvik handla där alla andra handlar. Han var i och för sig lite tidig med att gå tungt in i värdeaktier innan hösten 2008, men han höll kvar dem genom kraschen och talade gott om dessa och föredrog dem framför obligationer i början av 2009 då kraschen redan hade varit. Montiers position under 2008 var att vara kort råvaror och tillväxtmarknader, lång ”deep value” och lång guld. Efterföljande 2-3 år dubblades guld i pris och värdeaktier mångdubblades likaså. Råvarorna och tillväxtmarknaderna kraschade med -70 % inom ett år efter han skrivit sina artiklar. Så även en riktig värdeinvesterare kan förutspå bra trades.

Det Jesse Felder och Mikael Syding försöker sig på, samt större investerare med dem så som Ray Dalio och Stanley Druckenmiller, är att också se riskerna i dagens klimat och gå på makrodata. Här handlar det inte om att daytrada utan att se långa mönster och förhoppningsvis få rätt på några års sikt. De som känner till historien bakom Michael Burry som beskrivs i filmen ”The Big Short” vet att många bra trades görs genom att se risker på sikt. De ovan nämnda namnen noterar att nu finns det en risk i det finansiella systemet som gör att det är bra att diversifiera bort från aktier då det kan komma en större krasch. Många av dem lyckades värja sig mot IT-bubblan och finanskrisen, även om de kan ha varit ute långt före det hela skedde. Många använder också mer kortare signaler för att inte agera allt för tidigt, då det mycket väl kan dröja flera år innan man har rätt.

Den lärdom man kan dra utav det hela är att det kan vara bra att se över hela verktygslådan och ta del av ett flertal signaler. Momentum och värde är en, men andra kan också vara sentiment och teknisk analys. I dagsläget befinner vi oss i en börs med negativt momentum där vi sett en tydlig uppgång senaste månaderna. Värde finns på olika håll i världen men det kan fortfarande vara för tidigt att gå in, vilket gör att man bör vara förberedd för ytterligare nedgångar, men också att det kan komma stora uppgångar om sentimentet vänder. Råvarusektorn är fortsatt billig och hatad, även inte lika mycket nu som i början av året, och guld börjar bli omtyckt och få positivt momentum. Vinsterna i USA börjar falla och här i Sverige ser det allt mer ut som att det kan bli risk för en skuldkris på grund av ohållbara bostadspriser. Det är en mängd signaler man kan ta hänsyn till om man vill vara mer aktiv i sin förvaltning. Sen finns det också beprövade metoder som fungerat bra över tid oavsett marknadsklimat, så som att investera efter marknaders momentum och i värdeaktier.

Själv sitter jag för tillfället och bygger lite kassa och väntar på en framtida sell-off. Det kan mycket väl vara så att det inte kommer någon, vilket gör att jag successivt kommer köpa ändå, men anser ändå att det kan vara värt att vänta på att något bra läge utspelar sig. Kollar vi bara senaste året så har det skett i september och januari där man kunnat fått bra köplägen i en massa bolag och aktier. T.ex. så har Lucara Diamond dubblats i värde sedan september och likaså många andra gruvbolag sedan januari. Vid paniken infinner sig köplägena och inte när S&P 500 är nära all-time-high.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *