Världens börser i dagsläget

De senaste månaderna har vi sett en enorm rekyl på världens börser efter fallet i början av året. Nu senaste månaden har det inte hänt mycket och kollar vi här i Sverige börjar det vända ner igen. 
I USA har rekylen varit ordentlig och börsen befinner sig återigen över 200-dagars glidande medelvärde. Den jojo-marknad vi sett senaste halvåret har fått investerare att prata om att vi är i en ”bunny-market”, som hoppar upp och ner. Runt 7 % av tiden är 2-åriga marknader i så kallade bunny-markets, vilka av sin natur kan vara förödande för momentumstrategier. Vi får se om detta fortsätter, men kollar vi på resten av världen är bilden lite annorlunda.
Resten av världen (MSCI World ex USA) är däremot i en allt tydligare björnmarknad. Som ses i grafen nedan toppade denna redan under sommaren 2014 och har sedan dess fallit runt 20 %. Här kan man konstatera att vi precis har genomgått ett bear market rally, vilka är ganska vanliga i en fallande aktiemarknad och kan vara runt 10-15 %. 200-dagars glidande medelvärde är i klart fallande trend och visar ännu inte på någon ljusning på börshaven.

 Den dollarstyrda svenska börsen toppade i april förra året. Sedan dess är börsen också här ner med -20 %. Som synes nedan var det ett ordentligt bear market rally som skedde nu, men vi är fortfarande under 200-dagars glidande medelvärde och vi börjar se svaghetstecken igen.

De branscher som tydligast återhämtade sig i den senaste uppgången var gruvbolagen, medan det knappt skedde någon större återhämtning i energibolagen trots den stora uppgången i olja. Det visar på att det var klart översålt läge i januari vilka gav bra lägen för den som var ”contrarian”. Gruvbolagen är upp 50-70 % sedan bottennoteringen i januari.

Nu får vi se vad april bjuder på. Utdelningarna börjar komma vilket kan trycka generella aktieindex nedåt. Tipset brukar vara ”sell in may” och vi kan se om det är ett bra tips i år. Det ska också bli intressant att se vad som händer bland gruvbolagen, både guld och i vanliga metaller. Båda har nu korsat 200-dagars glidande medelvärde och volymerna har ökat kraftigt, vilket kan tyda på en ljusning i sektorn. Om man nu ska se det som rena köpsignaler är svårt att säga, då det känns ganska överköpt i dagsläget. Däremot tenderar det att vara en bra köpsignal att gå på om en tillgång har genomgått en långvarig björnmarknad och sedan får positivt momentum.

På grund av den stora uppåtrekylen vi sett på sista tiden och tidigare ganska stora aktieinköp väljer jag själv att vänta med att göra några större inköp utan sparar mer i räntor för att vänta på bättre lägen. Passar på att öka semestersparandet till sommaren för att avvakta åt vilket håll börsen går framöver. Fortsatt ligger alla taktiska portföljer i räntor, vilket gör att aktieexponeringen är minsta tillåtna i dagsläget. Tror inte vi sett slutet av denna björnmarknad, även om vi kan ha sett det för gruvbolagen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *