Den 8-åriga björnmarknaden

Jag, liksom många andra på börs, twitter och bloggar har börjat prata om att vi är i en björnmarknad nu, med fallande kurser på ett års sikt och nedgångar på runt -20 % från toppen. Däremot så är detta inte ett nytt läge på världens börser, utan faktiskt så har ett antal börser aldrig nått den ATH som sattes innan finanskrisen. Fokuset har legat mycket på Stockholmsbörsen och den amerikanska börsen, vilka har gett riktigt bra avkastning senaste åren, men man glömmer lätt att så inte är fallet världen över. Nedan visas en graf över USA:s börsutveckling och börsutvecklingen i resten av världen. Notera att dessa index representerar vardera hälften av världens börsvärden. Det är en stor skillnad mellan den amerikanska börsen och resten av världen, där den förra nästan aldrig nått ATH igen och toppade redan under sommaren 2014. Så om vi ignorerar USA så har världens börser redan genomgått nästan en 1,5 år lång bear market.

På liknande sett så gäller detta gruvsektorn, både den för guld och andra metaller. De har genomlevt en ordentlig bear market med nedgångar på mer än 80 %. Nivåerna i dagsläget är nu lägre än de var under den värsta tiden under 2008-2009. Här kan det fortsatt finnas pengar att tjäna, ser vi bara vad som hänt de senaste månaderna så har marknaderna repat sig ordentligt och då de redan varit så nedtryckta i värderingarna innebär den lilla uppgång som visas i grafen en uppgång på 50 % sedan botten i januari.

Utöver det så är det också en stor skillnad på bolags värdering inom marknaderna. Trots att USA är bland de börser som gått bäst senaste åren och nu är högst värderat så finns där också en stor del av världens billigaste värdeaktier. Tim Du Toit på Quant-investing publicerade nyligen en lista över världens billigaste aktier, likt den som jag publicerade nyligen, där det visade sig att de av hög kvalitet återfinns i främst USA och Japan. Halva IVAL av Alpha Architect som använder en liknande princip är investerad i Japan och en sammansättning av IVAL och QVAL består till 75 % av amerikanska och japanska företag.

Så trots att vi kan se ytterligare nedgångar framöver så tror jag att det finns köplägen på världens börser, så länge man ignorerar dyra aktier på USA och Stockholmsbörsen där många letar idag. Att passa på i allmän marknadspanik kan visa sig lönsamt och även om vi kan se ytterligare bottnar så kan det var ett läge nu att bygga upp sin position. Det var så jag resonerade efter årsskiftet, där jag tog en position i några gruvbolag vilket visade sig vara väldigt lönsamt. Med inställningen att dessa bolag är riktigt billiga, men ändå kan fortsätta gå ner med -50 %, så tror jag att de var en bra investering vid själva tillfället. På grund av det bear market rally som nu skett i råvaror så har nu min aktiva portfölj nått milstolpen på en avkastning på 50 %:

Om nu vi kommer se bolagen braka ner igen på grund av nya oroligheter för deras framtid är frågan, men än så länge visade det sig vara ett bra köp. I mitt fall hade jag otrolig tur och min inställning var att det kanske först är efter 1-2 år som min position slår väl ut, vilket skedde långt mycket snabbare. Det är viktigt att komma ihåg att man kan ha rätt, men det kan ta år för att man ska få rätt. Många har pratat om en dyr börs alltsedan slutet av 2013. De fick rätt till slut, men börsen toppade 40 % högre och vi har ännu inte sett samma nivåer på börsen som de under 2013 ännu. På samma sätt så har folk varit negativa till boprisernas uppgång sedan finanskrisen och de har gått upp med 50 % sen dess. Dessa personer kan ha rätt i att vara oroliga, men det kan ta år innan de kan få rätt.

Några andra som har liknande åsikter som mig är de på Kopernik. De lanserade en kommentar där de pratar om att det i dagsläget är läge att leta världen över efter bra köplägen. Mycket av resonemangen i kommentaren är liknande de ovan. I övrigt finns det fler som har liknande åsikter. Om nu vi har sett en botten är tveksamt med tanke på den fortsatt högt värderade USA-börsen, men att det finns intressanta köplägen i dagsläget och framöver tror jag på om man vet vart man ska kolla. I kommentaren så nämns att Warren Buffett började shoppa loss under 1973 med sitt Berkshire Hathaway strax efter ”nifty-fifty”-eran i början av 70-talet på grund av det fanns så många billiga aktier. Det hela började med en nedgång på 35 % under 1974, men efter dess så har S&P 500 gått upp med nästan 7000 % tills idag. Vi kan mycket väl befinna oss i ett liknande läge som 1973-1974 på världens marknader i dagsläget.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *