Slagig marknad, regelbundna inköp och värdeaktier

Senaste tiden har jag insett att jag faktiskt börjat ändra min inställning till marknadens rörelser. Nu börjar jag snarare bli sur över att marknaden går upp än ner, speciellt inför månadssluten då det är dags att köpa aktier. Som nettoköpare av aktier framöver gynnas man av lägre aktiekurser, vilket gör att när de väl går upp så blir det dyrare att köpa och ens framtida avkastning då blir lägre. Även om det kommer med den belönande attributen att man får avkastning på ens redan insatta kapital så vill man ändå köpa in sig billigt. Därför är det perfekt att köpa när det blir rea, speciellt vid större korta nedgångar. I både slutet av september och mitten av januari kändes det som att det bara kunde fortsätta ner, då var det perfekt tillfälle att köpa (vilket jag gjorde) och detta belönades rikligt åtminstone kommande månader (även om nu aktier kan komma att gå ner framöver).

Så nu har Stockholmsbörsen upp 10 % från den senaste lägstanoteringen, men vi är ungefär på samma nivå för en månad sen. Marknaden är slagig och trenden är neråt på ett års sikt, vilket är en stark indikation på att vi är i en bear market. Hur länge denna bear market kommer att hålla i sig är det svårt att sia i. Gruvor och guldaktier kan ha sett sin lågpunkt från början av året och har nu gått upp med +30 % respektive +50 % sedan lägstanoteringen i januari. Trots detta så finns det många företag som är högt värderade på börserna och värderingen generellt sett har inte gått ner, vilket mycket väl kan leda till ytterligare nedgångar i index. Däremot visar det på att det finns värde där ute och den som letar kan hitta det. Värdeaktier har den lägsta relativa värderingen mot övriga börsen i USA sedan IT-bubblan och som vi såg efter denna så gick värdeaktier bra trots en större nedgång i index. På samma sätt finns det värde i resten av världen och världens tio billigaste aktiemarknader har redan gått ner med nästan -40 % sedan toppen under sommaren 2014. Dessa värderas nu under Shiller P/E 10 (10 års PE-tal), vilket är en riktigt låg värdering historiskt sett och brukar i snitt ge 20 % avkastning per år kommande år.

Om vi nu står inför en ny IT-bubbla, finanskris eller om vi står inför ett läge likt 2012 vet ingen. Signalerna är mycket mixade och vi vet inte hur framtida förutsättningar kommer att bli. Oavsett så har dessa osäkerheter redan dragit ner många marknader med 20-30 %, vilket är ganska normala bear markets. Joshua Brown på The Reformed Broker skrev nyligen om att den som gjorde regelbundna månadsinköp under tiden sedan år 2000 har fått klart högre avkastning än om man endast investerat i obligationer, vars utveckling nu står lika med aktieindex, då man köper under nedgångarna. Antonacci har också skrivit om det i kombination med Dual momentum. På samma sätt nu så kan det vara värt att fortsätta köpa aktier, trots risk för fortsatta nedgångar, då aktier generellt är billigare och bra köplägen kan dyka upp. Detta gäller speciellt nu i värdeaktier och billiga aktiemarknader, med tanke på att de är attraktivt värderade och deras långa underprestation mot övriga marknaden. Däremot så skulle jag hålla mig långt borta från så kallade momentumaktier så som Amazon, Fingerprint, diverse spelbolag etc som har genomlevt en ordentlig uppvärdering och värderas till extremt höga multiplar.

För min egen del så tillämpar jag just denna sunda princip. Köp regelbundet, vid dippar köp mer. Mina val för tillfället är internationella värdeaktier, dels via net-nets och dels via Alpha Architects ETF:er Quantitative Value (QVAL och IVAL) som investerar i de 50 billigaste aktierna i USA respektive resten av världen. Utöver det så är också billiga aktiemarknader intressanta, vilket gör att det rättfärdigar ett inköp i Meb Fabers Global Value (GVAL), se mer om globala börsvärderingar i Mebs inlägg. Då börsen är upp en del nu i månadsskiftet så köper jag för halva månadssparandet nu och halva sparas ifall det kommer en ny dipp likt de vi sett tidigare. Mycket väl kan börsen gå upp nu till utdelningarna, men det är alltid bra att spara lite torrt krut och inte ligga fullinvesterad, på lite halvlång sikt så kan mycket väl mer nedgångar komma.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *