2-års jubileum av blogg och sparande

Snart är februari slut och det innebär att mina två första år som doktorand nu är över. Det var i och med min fasta anställning jag startade denna blogg och mitt sparande. Kan säga att jag är ganska nöjd över resultatet både i form av sparande och det bloggen har fört med sig (mina år som doktorand har också gått bra). Förra veckan var jag och föreläste för Unga aktiespararna i Södertälje, ett frågvist aktieintresserad gäng som var nyfikna på kvantitativa investeringar, och jag skrev en gästanalys till månadens upplaga av Värdepappret (för mer info om Värdepappret, se in här). Bloggen och de personer man kommit i kontakt med genom bloggandet har också gett otroligt mycket och varit riktigt givande. Kan säga att man är klart mycket klokare när det gäller aktier och ekonomi nu än när jag började blogga.

När det kommer till sparandet så har det också utvecklat sig bra. Aktiesparandet blev en tog en nystart i början av 2014 i samband med jobb och sedan dess så har det utvecklat sig och ligger nu en bra bit över sexsiffrigt. Målet var i börjat att ha en hög sparandetakt, vilket som uppfyllts i ganska hög grad hittills. Detta har lett till att det totala sparandet har utvecklat sig bra och befinner sig nu på ATH.

Den totala utvecklingen av portföljen hos Avanza har också varit helt okej med en uppgång på 30 % vilket är något bättre än index:

I början av förra året valde jag att börja spara aktivt och kvantitativt i aktier. Det har också utvecklat sig bra än så länge och utvecklingen av den aktiva portföljen hittills är drygt 40 % bättre än index:

Utöver det så har dessa två år lett fram till att jag fördelat mina besparingar i en lite mer komplicerad konstruktion än andra bloggare. Mitt sparande är fördelat i följande portföljer:

30 % Dual momentum
70 % Huvudportfölj

Varav Huvudportfölj:
47 % Kvantitativa portföljer (varav 70 % i svenska aktier och 30 % i utländska)
29 % Aktiv portfölj
20 % Räntor
4 % Guld

Det är huvudportföljen jag förvaltar mer aktivt och som är lång i marknaden. Enligt mina portföljregler ska 30-35 % vara i Dual momentum och 65-70 % i huvudportföljen. Innehavet i huvudportföljen ska vara på sikt 40-60 % i kvantitativa portföljen (varav hälften i svenska och hälften i utländska aktier), 20-40 % i aktiva portföljen och 20 % i räntor.

Framöver kommer fokus mer ligga på den aktiva förvaltningen, där fokuset nu mer har hamnat på net-nets och billiga värdeaktier. Mer sparande kommer också ske i globala aktier då mycket av det nuvarande sparandet nu är i svenska aktier och internationella courtage har blivit mycket billigare. Det ska bli intressant och se vad det kommande bloggåret kommer att handla om, det senaste året har det blivit mycket om aktiv och kvantitativ aktiesparande.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *