Regler för net-nets och P/B företag

I och med mina tidigare inlägg om deep value och net-nets håller jag på att utveckla mina regler för hur jag ska spara i net-nets och P/B företag. Det jag kom fram till är att förlorande, lågt belånade och finansiellt stabila företag oftast ger bäst resultat. I detta inlägg tänkte jag sammanfatta ett första utkast av regler jag tänkt implementera när jag ska investera i net-nets och P/B-företag.

Först och främst så kommer det till mängden net-nets och P/B-företag. En lämplig mängd anser jag vara runt 15-20 stycken. Hellre vill jag ha hårdare krav på bolagen än att ha flera, då det inte finns så många net-nets och det känns i så fall bättre att investera i de 15-20 bästa än att investera i 50 olika net-nets. För att komma upp i detta belopp är det lämpligt att analysera och investera i 1-2 per månad. Detta passar också ett månadsvis sparande och jag kommer att spara ett fixt belopp i varje net-net som efter hand kommer att ökas. På så sätt blir min egen analys högre värderad desto mer erfaren jag blir.

För att välja de bästa net-netsen kommer kriterierna vara följande:

 • F-score 5 eller över
 • Helst ska bolaget gå med förlust, men vinst tidigare år
 • Låg belåningsgrad (<30 %)
 • Bra ratio mellan omsättningstillgångar och kortsiktiga skulder
 • Lågt pris till NCAV (< 66 %)
 • Tidigare pris över NCAV
 • Tidigare gått med okej vinst
 • Stabilt antal aktier
 • Omsättningstillgångarna minskar inte drastiskt
Utöver dessa kriterier så tänkte jag ha några bonus-kriterier som jag kollar på men som inte är nödvändiga:
 • Bra ledning
 • Insiders äger stor del
 • Insiders köper aktier
 • Mycket likvider

Innehaven kommer utvärderas årligen och bedömas om de ska behållas i ett år till. Efter tre år säljs aktien så att man inte sitter kvar i en värdefälla för länge. Om priset går över NCAV eller eget kapital säljs den också. På så sätt motiveras man också att köpa företag med en bra margin of safety men inte har för stor konkursrisk.

Jag kommer fortsatt ha en del av min portfölj i så kallade kvalitativa värdebolag baserat på vinstmått så som EV/EBIT. Köp och sälj-reglerna kommer appliceras likadant med en ett-årig utvärderingsperiod.

Totalt blir det ca 1-2 aktier per månad som jag sätter mig in i för att investera i på ett års sikt. Det är ungefär i den takt jag har investerat i hittills och en takt som kommer bli lägre då portföljen byggt upp sig. Under tiden lär man sig mer och mer om de olika sorternas bolag vilket gör att man kan förfina sina sökkriterier. Nu i veckan kommer lite mer inlägg här på bloggen med mindre analyser i bolag som jag köpt på sista tiden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *