Säljsignaler på börsen

Månaden är avklarad och vi har fått en rad säljsignaler på världens börser. Dual momentum har nu gått helt i räntor, både modellen som investerar i Sverige och i USA. Absolut momentum som går på ett årig avkastning indikerar nu att man inte ska vara investerad i aktier. På ett års sikt så är S&P 500, Globalfond och SIX Return index ner med runt -4 % och alla ligger en bra bit under 200 dagars glidande medelvärde. De senaste 20 åren har det lönat sig att gå på dessa signaler som nu indikerar sälj. Utöver detta så har vi fortfarande en allmänt dyr börs som är i Sverige värderad till Shiller PE 20 och i USA till Shiller PE 25, se data här. Dessa nivåer indikerar historiskt sett en avkastning på några procent per år på 10-års sikt. Konjunkturbarometern har nu också gått över 110 vilket indikerar en överhettning i konjunktur och allmän säljsignal. Alla dessa signaler tillsammans visar på en dyr börs i nedåtgående trend och har de senaste 20-30 åren varit bra säljsignaler. Det indikerar att det börjar bli dags att vara försiktig på börsen och senaste gångerna vi såg dessa signaler så förlorade börsen halva sitt värde från dess toppnivåer.

Nedan har vi Dow Jones index för svenska börsen. Vi ser på allmän försvagning och att vi nu har en nedåtlutande 200 dagars glidande medelvärde. Vi såg det under 2001, 2008 och 2012. Nu kan vi vara i ett 2012-läge, men då värderingen av börsen är mer lik 2001 och 2008 så är det nog snarare en större björnmarknad vi kommer att se.

Den amerikanska börsen börjar också se liknande svagheter. Här kan vi också se att vi har ökande volymer, vilket indikerar en björnmarknad är på intågande. I USA har också spreaden ökat mellan billiga och dyra aktier och den för high-yield obligationer. Småbolag och värdebolag har i USA redan fallit 30 % sedan toppen förra året, utöver att de historiskt har presterat riktigt dåligt mot index som helhet.

Kollar vi in resten av världen så är de marknaderna redan i en björnmarknad. De toppade under sommaren 2014 och har tryckts ner av en starkare dollar och sämre ekonomi generellt. De marknaderna har redan tappat runt 20 % sedan toppen.

Så även om vi är ner 10-20 % från toppen så finns det potential för att börsen kan falla mycket mer. Ser vi en repetition av de senaste två björnmarknaderna med en halvering av börsen innebär det att börsen bör falla med 35-45 % till. Värdeaktier har redan på många håll fallit, vilket gör att de inte har lika stor nedsida (förutom i Sverige), utan det är mer generella index och aktier så som Amazon och Fingerprint som troligen är i farozonen. Värderingarna är ganska lika de de var för ett år sedan nu, med den stora skillnaden att då hade man momentum och konjunktur i ryggen, vilka nu också toppat.

För oss värdeinvesterare så är det riktigt intressant, eftersom en mängd av värdeaktier har nu kommit upp till ytan. Däremot så finns det fortfarande en stor risk att de följer med generella index en bra bit till. Situationen i dagsläget påminner om nifty-fifty i början av 70-talet där övriga aktiemarknaden vek ner cirka ett år innan index och nifty-fifty aktierna. Nu verkar dagens FANG följa med ner snart och vi kan nog komma se en bra avkastning på värdeaktier framöver i USA, likt andra hälften av 70-talet. Men då liksom nu så finns det fortfarande risk att dessa aktier kommer fortsätta att bli ännu billigare och gå ner 30 % till.

Då dual momentum gett säljsignal så går nu hela mitt indexsparande och premie och tjänstepensionssparande i räntor. Det blir andra gången på ett halvår som de gör det och nu får vi se om de stannar där. Skillnaden mot i höstas är att nu indikerar ännu fler indikatorer på att börsen är på väg ner och istället för att förbättras har alla indikatorer försämrats. Å andra sidan så letar jag fortsatt värdeaktier då dessa börjar komma fram nu, men detta med försiktighet då vi mycket väl kan se en tuff period framför oss.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *